Mitsubishi Evolution: Γρήγορο και ακριβό μάθημα επιδόσεων του AWD [video]

Mitsubishi Evolution: Γρήγορο και ακριβό μάθημα επιδόσεων του AWD [video]

Ένας λάθος χειρισμός στο Nürburgring οδήγησε σε μια σύγκρουση που θα είχε αποφευχθεί αν ο οδηγός γνώριζε καλύτερα το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης του Evo Χ που οδηγούσε.

H Mitsubishi μπορεί να απέσυρε το Evo από την γκάμα της προσανατολιζόμενη στο να γίνει μια «πράσινη» εταιρεία, αλλά το τετρακίνητο «φουσκωμένο» Lancer θα εξακολουθήσει να δίνει θέαμα και ευχαρίστηση για πολλά ακόμη χρόνια.   

Βέβαια, ούτε οι νόμοι της Φυσικής ούτε τα έξυπνα συστήματα AWD μπορούν να προφυλάξουν ένα αυτοκίνητο από τον οδηγό του. Του λόγου το ασφαλές έρχεται να επιβεβαιώσει το video με το Evo X και την ανόητη έξοδο στο Nürburgring. Και ενώ η πλειονότητα των ατυχημάτων στην Πράσινη Κόλαση αφορά οδηγικά λάθη που έχουν να κάνουν με τη δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου, στην περίπτωση του Mitsubishi έχει να κάνει απλώς με το ότι «κουβαλούσε» παραπάνω χιλιόμετρα σε μια στροφή που ξεκίνησε με λάθος γραμμή, χάνοντας και το apex.

Με το που αντιλήφθηκε ο οδηγός την υπερβολική ταχύτητα και άρχισε να υποχωρεί από το γκάζι, το Αctive Υaw Control (σύστημα ελέγχου περιστροφής στον κάθετο άξονα) του Evo μπήκε σε λειτουργία για να διορθώσει τα πράγματα, βάζοντας το αυτοκίνητο σε ντρίφτινγκ με τα τέσσερα, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος συμβιβασμός για τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Δυστυχώς, η δυναμική είσοδος στη στροφή δεν μπορούσε πλέον να παρακαμφθεί, οπότε το Evo άρχισε να γλιστρά προς την εξωτερική πλευρά, την επιβραδυντική άμμο και την μπαριέρα. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι έστω και ξακρίζοντας αρκετά, το αυτοκίνητο θα καταφέρει να μείνει εντός τροχιάς και να τη βγάλει καθαρή. Αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο όπου με τον κατάλληλο χειρισμό (γκάζι) τα πράγματα πιθανόν θα έστρωναν ή με το λάθος (φρένα) που θα γίνονταν σίγουρα μαντάρα.

Με το πίσω μέρος του Evo να έχει πατήσει εκτός πίστας, στο χώμα, ο οδηγός πανικοβλήθηκε, άφησε το γκάζι και έπεσε στα φρένα, δίνοντας ακόμη περισσότερη υπερστροφική ροπή στο αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, φρενάροντας, μείωσε ακόμη περισσότερο την ταχύτητά του προς τα εμπρός, εκμηδενίζοντας κάθε πιθανότητα και ελπίδα ανάκαμψης.

Το Evolution τερματίζει την πορεία του χτυπώντας με την ουρά στις μπαριέρες του Nürburgring, με τον οδηγό να πετάγεται έξω για να επιθεωρήσει την έκταση της ζημιάς. Παρά την απουσία πτέρυγας, η εικόνα του πίσω μέρους του Mitsubishi δεν είναι και στα καλύτερά της, με το καπό του πορτμπαγκάζ να μαρτυρά τη ζημιά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube