Κουνάβια κάνουν 60 εκατ. ευρώ το χρόνο ζημιές σε αυτοκίνητα στη Γερμανία! [video]

Κουνάβια κάνουν 60 εκατ. ευρώ το χρόνο ζημιές σε αυτοκίνητα στη Γερμανία! [video]

Τρυπώνουν κάτω από το καπό και τρώνε μπουζοκαλώδια, κολάρα, σωληνάκια και ηχομονώσεις, με σοβαρές συνέπειες!

Αν πείτε τη λέξη “Marder” σε Γερμανό αυτοκινητιστή, θα ανατριχιάσει. Διότι τα μικρά, χαριτωμένα τετράποδα μπορεί να του καταστρέψουν το αυτοκίνητο.

Τα κουνάβια είναι ένα πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία καθώς οι σχετικές ζημιές αποτιμώνται σε 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Ένωσης Γερμανών Ασφαλιστών (GDV), την περίοδο 2010-2014 κατατέθηκαν 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις αποζημίωσης για ζημιές από κουνάβια, και το κόστος των αποζημιώσεων έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα, το 2011 οι ζημιές από κουνάβια ήταν το τρίτο πιο συνηθισμένο αίτημα για αποζημίωση σε ολόκληρη τη Γερμανία, με 233.000 περιπτώσεις και 64 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικές αποζημιώσεις.

Κι αν δεν πειστήκατε ακόμα, ιδού ένα διάγραμμα της γερμανικής ομοσπονδίας αυτοκινήτου ADAC, που δείχνει πόσες φορές έστειλε οδική βοήθεια σε οδηγούς που τα αυτοκίνητά τους είχαν φαγωμένα μπουζοκαλώδια ή κολάρα:

Ναι, σωστά: πάνω από 14.000 τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί κάθε χρόνο από το 1998 – και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί από τις ζημιές. Αν το αυτοκίνητό σου κινείται, συνήθως δεν καλείς την οδική βοήθεια.

Το πρόβλημα είναι τόσο διαδεδομένο, που μόνο στη Στουτγάρδη, το ένα τρίτο των αυτοκινήτων βρέθηκε να έχει σημάδια διείσδυσης κουναβιών.

Μπορεί να καταστρέψουν το αυτοκίνητο
Τα κουνάβια αγαπούν να μασάνε λάστιχα και πλαστικά. Τα συνηθέστερα θύματά τους είναι μπουζοκαλώδια, κολάρα ψύξης, μονώσεις καλωδιώσεων και ηχομονωτικά υλικά.

Αν και η ADAC λέει ότι δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ζημιών σε σωληνάκια φρένων και ελαστικά (ευτυχώς…), τα εξαρτήματα που μασάνε τα κουνάβια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ζημιές.

Αν ανοίξουν τρύπες στις ελαστικές φούσκες των ημιαξονίων ή της κρεμαγέρας, το νερό και η σκόνη θα καταστρέψουν σταυρούς και άκρα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πολυδάπανες επισκευές

Μια τρύπα σε κολάρο ψύξης μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του κινητήρα, καμένη φλάντζα, ραγισμένο καπάκι ή ακόμα και κόλλημα του κινητήρα με ολέθριες συνέπειες.

Κι αν έχει μασηθεί καλώδιο της ανάφλεξης, ο κινητήρας θα ρατάρει, άκαυτη βενζίνη θα βγει από την εξαγωγή και θα καταστρέψει τον καταλύτη – πού θέλει πολλά λεφτά για να αλλαχτεί.

Όσο για τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, αν τα κουνάβια φάνε τα καλώδια υψηλής τάσης, μπορεί να πάρουν και φωτιά.

Το κακό είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν μόνο για το χαλασμένο εξάρτημα, δηλ. το μπουζοκαλώδιο ή το κολάρο, και όχι για τη ζημιά που μπορεί αυτό να έχει φέρει, δηλ. τον χαλασμένο καταλύτη ή την καμένη φλάντζα καπακιού.

Με άλλα λόγια, τα 60 εκατομμύρια ευρώ των ζημιών κάθε χρόνο είναι στην ουσία πολύ περισσότερα, αφού δεν περιλαμβάνονται αφενός οι περιπτώσεις όπου δεν διεκδικήθηκε αποζημίωση και αφετέρου το κόστος των παράπλευρων ζημιών που δεν αποζημιώθηκαν.

Γιατί το κάνουν τα κουνάβια;
Η ADAC λέει ότι τα κουνάβια είχαν εξαφανιστεί στη Γερμανία τη δεκαετία του 1950, αφού τα κυνηγούσαν για τη γούνα τους. Όμως τώρα ο πληθυσμός τους έχει παρουσιάσει έκρηξη και δεν απαντώνται μόνο στη νότια Γερμανία, όπως παλιά, αλλά και στη βόρεια, όπου τα ζωάκια έχουν εγκλιματιστεί πλήρως μέσα στις πόλεις.

Τα κουνάβια μπαίνουν στο χώρο του κινητήρα επειδή είναι ζεστός και δείχνει ασφαλής, ή έλκονται από την οσμή των ούρων και περιττωμάτων άλλων κουναβιών. Όταν μπουν, μασάνε καλώδια και σωλήνες για να κάνουν χώρο ή απλά για διασκέδαση, λέει η ADAC. Επίσης, μαρκάρουν την περιοχή αφήνοντας σημάδια με τα δόντια ή τα ούρα τους.

Το πράγμα χειροτερεύει το καλοκαίρι όπου τα κουνάβια ζευγαρώνουν και μαρκάρουν την περιοχή τους δαγκώνοντας πλαστικά και ελαστικά εξαρτήματα.

Δεν υπάρχει τρόπος να τα σταματήσουν
Ο βιολόγος άγριας ζωής, Hans-Heinrich Krüger (πιο Γερμανός δεν γίνεται…) έχει πραγματοποιήσει έρευνες πάνω από μια δεκαετία για λογαριασμό Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, σχετικά με το πώς να προληφθούν οι ζημιές από τα κουνάβια.

Έχει δοκιμάσει σκληρά περιβλήματα για καλώδια και σωλήνες, αποκλεισμό του χώρου του κινητήρα, συσκευές εκπομπής υπερήχων για να διώχνουν τα ζώα, και ηλεκτροφόρα καλώδια για ηλεκτροσόκ.

Άλλες μέθοδοι προστασίας από τα κουνάβια, όπως αναφέρεται στο video που παραθέτουμε, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος κάτω από τον κινητήρα (τα ζωάκια δεν θέλουν να πατάνε σε ασταθές δάπεδο) καθώς και τον καθαρισμό του χώρου από περιττώματα και ούρα ώστε να μην έλκονται άλλα κουνάβια.

Όλα αυτά δουλεύουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά τίποτε δεν δουλεύει σε όλες, κατά την GDV. Τα κουνάβια γρήγορα συνηθίζουν τόσο τους υπερήχους όσο και τις μυρωδιές.

Τελικά, όπως συμπεραίνει η GDV, απόλυτες λύσεις στο πρόβλημα δεν υπάρχουν. Το μόνο πράγμα που βοηθάει είναι μια καλή ασφάλεια.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτά τα λέει η Ένωση Γερμανών Ασφαλιστών…

[Πηγή: Jalopnik]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube