Κοινοπραξία Toyota-Panasonic για την παραγωγή μπαταριών

Κοινοπραξία Toyota-Panasonic για την παραγωγή μπαταριών

Νέες συμμαχίες και τεράστιες επενδύσεις υπό το πρίσμα της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Toyota και η Panasonic ξεκινούν μια κοινή επιχείρηση από την επόμενη χρονιά  για να κατασκευάσουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αξιοποιώντας τη δυναμική τους, στο πλαίσιο της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Toyota θα είναι κάτοχος του 51% της κοινοπραξίας και η Panasonic του υπόλοιπου 49%, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Η κοινή επιχείρηση, η οποία βασίζεται σε μια αρχική εταιρική σχέση για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου που ξεκίνησε στα τέλη του 2017, αντικατοπτρίζει το στόχο των ιαπωνικών εταιρειών να γίνουν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φορέας στον κλάδο των μπαταριών, ο οποίος είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.  

Οι δύο εταιρείες θα συγκεντρώσουν μέρος της υπάρχουσας τεχνογνωσίας που σχετίζονται με τις μπαταρίες στην κοινή επιχείρηση. Η Panasonic θα μεταφέρει επίσης τις μονάδες παραγωγής μπαταριών που διαθέτει στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν ότι περίπου 3.500 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν για να υποστηρίξουν τη νέα τους αυτή δραστηριότητα, ενώ το παραγόμενο προϊόν (μπαταρίες) δεν θα διατίθεται μόνον στην Toyota, αλλά και σε άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για το ποσό που θα επενδυθεί στη νέα αυτή «κοινοπραξία». Να σημειώσουμε πως η Panasonic είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών στην Ευρώπη, όμως αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους κατασκευαστές της Νότιας Κορέας Samsung SDI και LG Chem και CATL της Κίνας.

Η Panasonic είναι σήμερα αποκλειστικός προμηθευτής μπαταριών της Tesla, αλλά το Reuters επισημαίνει πως ο Ekon Musk ότι έχει συζητήσει με άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Tianjin Lishen της Κίνας, για την προμήθεια μπαταριών για το νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων του στη Σαγκάη.

Τέλος να επισημάνουμε πως Toyota και Panasonic έχουν ήδη από το 1996 μια κοινή επιχείρηση , την Prime Earth EV Energy, η οποία κατασκευάζει μπαταρίες που χρησιμοποιούνται κυρίως σε υβριδικά οχήματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube