Καρφώνει την όπισθεν εν κινήσει με 60 km/h [video]

Καρφώνει την όπισθεν εν κινήσει με 60 km/h [video]

Δείτε τι γίνεται αν βάλεις όπισθεν εν κινήσει με 60 km/h σε ένα καινούριο και ένα παλιό αυτοκίνητο. Δείτε το μόνο, μην το δοκιμάσετε.

Όπισθεν εν κινήσει: Τι θα γίνει; Κάτι απορίες που έχουν μερικοί. Η αλήθεια είναι ότι κι εμάς μας έχει περάσει από το μυαλό.

Είναι αυτά τα πράγματα που σου περνούν καμιά φορά από το μυαλό, αλλά δεν τολμάς να δοκιμάσεις. Εκτός αν έχεις μπόλικη τρέλα ή/και πολλά λεφτά για πέταμα. Εδώ βρήκαμε δύο διαφορετικά «πειράματα» και τα κοινοποιούμε. Στη μία περίπτωση έχουμε ένα σύγχρονο Ford Fusion, αυτόματο. Ο οδηγός βάζει από D, νεκρά. Και αμέσως μετά όπισθεν. Εκεί που περιμένεις να σκαλώσουν όλα, να μπλοκάρουν οι τροχοί και να σπάσει η μετάδοση ή /και ο κινητήρας, τελικά δεν συμβαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι ενεργοποιείται η κάμερα οπισθοπορείας. Από τη θέση του λεβιέ, προφανώς ενεργοποιείται το αντίστοιχο κύκλωμα που ανοίγει την κάμερα υποβοήθησης παρκαρίσματος. Αλλά κάποια δικλίδα ασφαλείας, επιτρέπει στον εγκέφαλο να διαγνώσει ότι το αυτοκίνητο κινείται προς τα εμπρός οπότε δεν κλειδώνει τον μετατροπέα ροπής και έτσι αφήνει το αυτοκίνητο να ρολάρει.

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα παλαιότερο αυτοκίνητο, ένα pick up Ford Ranger. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εντυπωσιακά. Και συμβαίνει ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι ότι θα συμβεί. Η μετάδοση κλειδώνει κανονικά, οπότε, καθώς ο οδηγός μένει στο γκάζι, οι τροχοί αρχίζουν να  γυρνούν ανάποδα. Η χαμηλή πρόσφυση του δρόμου που φαίνεται να είναι βρεγμένος αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει βάρος η καρότσα άρα δεν φορτίζονται τα λάστιχα, βοηθούν στο να μη γίνει έκρηξη. Ο κινητήρας και η μετάδοση προφανώς ζορίζονται, αλλά τελικά οι δυνάμεις εκτονώνονται με το σπινάρισμα.

Μια άλλη απορία που έχουμε έχει να κάνει με το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Πιάνει στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς; Μπορείς να κάνεις κανονικό «χειρόφρενο»; Αυτό που χρησιμοποιούμε για να στρίψουμε λίγο φιγουρατζίδικα καμιά φουρκέτα; Κάποιες εταιρείες το αναφέρουν εγχειρίδιο ως «φρένο έκτακτης ανάγκης». Αλλά και πάλι, η απορία παραμένει.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube