ΗΠΑ: Πρόστιμα σε Bosch και FCA για τις εκπομπές ρύπων

ΗΠΑ: Πρόστιμα σε Bosch και FCA για τις εκπομπές ρύπων

Συνολικά οι δύο εταιρείες καλούνται να πληρώσουν 930 εκατ. δολάρια.

Συνολικά 930 εκατ δολάρια καλούνται να πληρώσουν FCA και Bosch στις ΗΠΑ στο πλαίσιο συμφωνίας που έκαναν με τις εκεί Αρχές, ως πρόστιμο για τη χρήση παράτυπων λογισμικών που παραποιούσαν τις εκπομπές ρύπων.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που αποδέχτηκαν οι εταιρείες, αποδεχόμενες τις κατηγορίες που τους είχα προσάψει οι αμερικανικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά στην FCA το πρόστιμο των 800 εκατ. δολαρίων επιμερίζεται σε 311 εκατ. που αφορούν σε αστικές αξιώσεις, σε 280 εκατ. που έχουν να κάνουν με απαιτήσεις ιδιωτών έναντι της εταιρείας και σε 100 ακόμη εκατ. που δικαιολογούνται ως «λοιπές εγγυήσεις».

Για να συμπληρωθεί το ποσό πρέπει επίσης να υπολογίζουμε 72,5 εκατ. δολάρια που αφορούν κάποιες κυρώσεις από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και 20 εκατ. που θα πάρει μόνον η πολιτεία της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, η πληρωμή των παραπάνω ποσών δεν συνεπάγεται και το «πάγωμα» της ποινικής έρευνας που συνεχίζεται κανονικά.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της FCA δήλωσε ότι πάγια θέση της εταιρείας είναι ότι αυτή δεν είχε καμία σκοπιμότητα να παραποιήσει τις τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων και πως η απόφασή μας να πληρώσουμε τα καταλογισθέντα πρόστιμα δείχνει ότι θέλουμε να έχουμε μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας.

Άμεσα σχετιζόμενη με την FCA είναι και η υπόθεση της Bosch η οποία θα καταβάλει αποζημιώσεις περί τα 130 εκατ. δολαρίων από τα οποία τα 27,5 εκατ. θα εισπράξουν πελάτες ντίζελ αυτοκινήτων της FCA και τα υπόλοιπα θα πάνε στα ταμεία 47 πολιτειών των ΗΠΑ.
Να θυμίζουμε ότι η υποθέση αφορά σε 104.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της FCA που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ από το 2014 έως και το 2016.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube