ΗΠΑ: 23 εκατομμύρια Αμερικανών με δάνεια υψηλού κινδύνου

ΗΠΑ: 23 εκατομμύρια Αμερικανών με δάνεια υψηλού κινδύνου

Ένας δείκτης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και θα μπορούσε για άλλη μια φορά να δεσμεύσει το αυτοκίνητο σε μια μεγάλη κρίση.

Το αυτοκίνητο, σαφώς, δεν αποτελεί πλέον για τον πολύ κόσμο εκείνο το πολυπόθητο αντικείμενο, το σύμβολο της ελευθερίας, της κοινωνικής αναρρίχησης και μιας διαρκούς ανανεώσιμης απόλαυσης.

Ο γάμος μεταξύ το ανθρώπου και αυτού το μηχανήματος βρίσκεται σε πλήρη διάσταση διά μέσου σκανδάλων και άλλων εγκλήσεων. Αυτή τη φορά μάλιστα, είναι από την πλευρά της χρηματοδότησης που το αυτοκίνητο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλες απώλειες. Μια απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πάντα είναι έτοιμες να καταρρεύσουν σε αυτόν τον τομέα, ούσες βαριά πληγωμένες από το σοκ των δανείων υψηλού κινδύνου, τα επονομαζόμενα «subprime».

Μια λέξη με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι ήδη από το 2008, όταν αυτές οι αυτοκτονικές πιστώσεις σε ακίνητα κατέληξαν να μην εξυπηρετούνται. Εκείνη την εποχή, το συνολικό χρέος των Αμερικανών ήταν 12.675 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα; 12.960 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος για να ανησυχείς; Οι Αμερικανοί έχουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτοκινήτων τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΗΠΑ: Εκκρεμή δάνεια για αυτοκίνητο στα $1,1 τρισ!

23 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ένα δάνειο υψηλού κινδύνου. Το μερίδιο των δανείων χαμηλού κινδύνου φτάνει το 24% των δανείων αυτοκινήτων ή 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτές οι πιστώσεις έχουν χορηγηθεί στα λιγότερο φερέγγυα νοικοκυριά.

Ένας άλλος ιδιαίτερα ανησυχητικός δείκτης: Τα εν λόγω δάνεια «subprime» έχουν χορηγηθεί κυρίως από κατασκευαστές ή αντιπροσώπους, δηλαδή από μη τραπεζικά ιδρύματα. Ένα φαινόμενο που έχει τον προσδιορισμό του υπό τον όρο «σκιώδης τραπεζική».

Τα «ιδρύματα» αυτά δεν υπόκεινται στον τραπεζικό κανονισμό με τον ίδιο τρόπο. Το ποσοστό αθέτησης είναι πολύ υψηλότερο, φτάνοντας το 9,7% σε αυτές τις «σκιώδεις τράπεζες» έναντι 4,4% στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή στις τράπεζες.

[Πηγές BloombergWashington PostAmerican Banker]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube