Η Renault ετοιμάζει την αποκαθήλωση του Carlos Ghosn

Η Renault ετοιμάζει την αποκαθήλωση του Carlos Ghosn

Παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας που ζητά άμεση σύγκλιση του ΔΣ για τον ορισμό διαδόχου.

Η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα έτοιμη να απολύσει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Renault, Carlos Ghosn, και ζήτησε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο για να εξετάσει τους υποψηφίους αντικαταστάτες του.

Το Γαλλικό κράτος, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault με ποσοστό 15% και δύο έδρες στο ΔΣ, είχε υποστηρίξει την αρχική απόφαση της εταιρείας να κρατήσει τον Ghosn και να τηρήσει μια στάση αναμονής έως ότου τελεσιδικήσει η διαμάχη του με τη Nissan.

Ωστόσο τώρα φαίνεται υπό το βάρος των εξελίξεων να αλλάζει γνώμη και ζήτησε καταρχήν μια διερεύνηση των οποίων υποψηφιοτήτων για την αντικατάστασή του και στη συνέχεια σύγκλιση του ΔΣ σε πλήρη σύνθεση για τις 20 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού ενός ή περισσοτέρων διαδόχων του Ghosn.

Χαρακτηριστική των προθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Brune Le Maire, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI Television, είπε: «Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα φάση. Σε αυτή χρειαζόμαστε μια νέα και με διάρκεια διακυβέρνηση στη Renault».

Την άποψη αυτή δείχνουν να συμμερίζονται πλέον και πολλά μέλη του ΔΣ της εταιρείας που δήλωσαν στο Bloomberg πως απαιτούνται άμεσες αποφάσεις και πως ο Ghosn δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, ανεξαρτήτων του πότε θα ολοκληρωθεί η δικαστική του διαμάχη με τη Nissan.
Παράλληλα, όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η άποψη πως αιτία του κακού ήταν το γεγονός ότι είχε συγκεντρωθεί πολύ μεγάλη δύναμη σε ένα μόνον άτομο και πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Η προσπάθεια – λένε – πρέπει πλέον να κινηθεί προς την ανάπτυξη μια ηγετικής ομάδας που να μπορεί να συνεχίσει το έργο της Συμμαχίας.

Ως πιθανός διάδοχος του Ghosn εμφανίζεται ο Jean-Dominique Senard, ο οποίος σύντομα θα παραιτηθεί από τη θέση του CEO της Michelin, ενώ ακούγεται και το όνομα του Thierry Bollore που αυτή τη στιγμή ασκεί τα καθήκοντα του Ghosn.

Κάποια άλλα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά που δεν φαίνεται να έχουν την ίδια δυναμική με τους δύο προαναφερθέντες, είναι Didier Leroy της Toyota και ο επικεφαλής της εταιρείας τροφίμων Elior, ο Philippe Guillemot. Ο τελευταίος μέσω εκπροσώπου της Elior πάντως έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube