Η Mahindra εξαγόρασε την Pininfarina

Η Mahindra εξαγόρασε την Pininfarina

O θρυλικός σχεδιαστικός οίκος κατέληξε σε ινδικά χέρια αντί του ποσού των 168 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει να αποκτά η mahindra το 76,06% και τον έλεγχο της Pininfarina.

Αργότερα θα διατεθούν προς πώληση οι υπόλοιπες μετοχές της ιταλικής εταιρείας. Η Pininfarina θα παραμείνει ανεξάρτητη, με τον Paolo Pinifarina στο τιμόνι της.

Η Mahindra θα επενδύσει επιπλέον €20 εκατ. στην Pininfarina και θα παράσχει στους πιστωτές της εγγυήσεις ύψους €114,5 εκατ.

Σε ομιλία του κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ο επικεφαλής της Mahindra, Anand Mahindra, είπε: «Τα θρυλικά σχεδιαστικά διαπιστευτήρια της Pininfarina θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις σχεδιαστικές δυνατότητες ολόκληρου του ομίλου Mahindra. Με δεδομένες τις αυξανόμενες σχεδιαστικές ευαισθησίες των σημερινών καταναλωτών, η σχεδίαση των προϊόντων θα επηρεάζει πολύ την επιλογή των πελατών».

Εκτιμάται ότι η συμφωνία έχει σκοπό να δώσει στη Mahindra παγκόσμια εμβέλεια και να βοηθήσει στη σύναψη σχέσεων με περισσότερους Ευρωπαίους κατασκευαστές μέσω των διασυνδέσεων της Pininfarina. Σε αντάλλαγμα, η Pininfarina θα απολαμβάνει μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακας, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Η Pininfarina είναι το τελευταίο απόκτημα του ομίλου Mahindra, μετά την εξαγορά της SsangYong και του τμήματος μοτοσικλετών της Peugeot.

Η Pininfarina λειτουργούσε με ζημιές για κάμποσα χρόνια και είχε ένα χρέος €52,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, της κύριας μετόχου Pincar και της Mahindra κατέληξαν στην παραπάνω συμφωνία.

Ο Paolo Pininfarina δήλωσε: «Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η επιχειρηματικότητα και τα κεφάλαια δεν χρειάζονται διαβατήριο. Το να είμαστε μέλος του ομίλου Mahindra, όχι μόνο θα ενισχύσει την ιταλική μας ταυτότητα, αλλά και θα ανοίξει περισσότερες πόρτες».

Η Pininfarina ιδρύθηκε το 1930 και έχτισε τη φήμη της σχεδιάζοντας αυτοκίνητα της Ferrari, αλλά και των Maserati, Alfa Romeo, Lancia, Rolls-Royce και άλλων. Σχεδίασε επίσης τα τρένα Eurostar που περνούν κάτω από τη Μάγχη, καθώς και τα τραμ της Αθήνας.

Ο θάνατος το 2012 του ιδρυτή της, Sergio Pininfarina, που είχε σχεδιάσει περίπου 100 μοντέλα της Ferrari, ενέπνευσε την εταιρεία να σχεδιάσει μια μοναδική Ferrari 458 Spider με το όνομα Pininfarina Sergio. To μοντέλο, που σηματοδότησε και τα 60 χρόνια της συνεργασία με τη Ferrari, παρουσιάστηκε στο Σαλόνι της Γενεύης το 2013 – και ξανά το 2015, αφού αποφασίστηκε η παραγωγή του σε 6 αντίτυπα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube