Η έρευνα της γαλλικής δικαιοσύνης για τις εκπομπές ρύπων θα επεκταθεί και πέρα από τη Renault

Η έρευνα της γαλλικής δικαιοσύνης για τις εκπομπές ρύπων θα επεκταθεί και πέρα από τη Renault

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, εκτός της Renault, στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για εσκεμμένη απόκρυψη των πραγματικών εκπομπών ρύπων ορισμένων ντίζελ μοντέλων τους.

Η δικαστική έρευνα για τις μετρήσεις των εκπομπών τύπων των ντίζελ κινητήρων στη Γαλλία, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες εκτός της Renault, καθώς οι μετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές που έχουν υπερβεί τα νόμιμα όρια.

Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ségolène Royal, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσειςΟι μετοχές της Renault έπεσαν περισσότερο από 4%, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και ένα μήνα, μετά από δηλώσεις στελέχους της εισαγγελίας του Παρισιού, που αποκάλυψε ότι διεξάγεται έρευνα για τις εκπομπές ρύπων της συγκεκριμένης γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πρόστιμα Γερμανία και Βρετανία για το σκάνδαλο ρύπων της VW

Η παραδοχή της Volkswagen ότι σε κάποια ντίζελ μοντέλα της είχε τοποθετηθεί λογισμικό που απέκρυπτε τα πραγματικά όρια των εκπομπών ρύπων, έφερε στο προσκήνιο την υπόνοια ότι τα περισσότερα ντίζελ αυτοκίνητα εκπέμπουν πολύ περισσότερα οξείδια του αζώτου (NΟx) - ρύπος που θεωρείται εξαιρετικά βλαπτικός για την υγεία- σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης.

«Έχουν διαπιστωθεί μια σειρά παραβάσεων στα αυτοκίνητα της Renault. Στις δοκιμές που έγιναν, οι εκπομπές υπερέβησαν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Αυτό όμως ισχύει και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, σε διαφορετικό ποσοστό. Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανόν να ξεκινήσουν και άλλες έρευνες» δήλωσε η κα. Royal, σε συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche και συνέχισε: «Αυτό όμως είναι θέμα της Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση δεν θα επέμβει».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Μόνο το… 2,5% των ντίζελ εκπέμπουν τα ΝΟx που διαφημίζουν

Από την πλευρά της η Renault υποστηρίζει ότι έχει σεβαστεί τη νομοθεσία και πρόσθεσε ότι κανένα από τα αυτοκίνητά της δεν έχει λογισμικό που να «κλέβει» στις εκπομπές ρύπων. Εκτός από τη Volkswagen η Renault είναι προς το παρόν ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει αναφερθεί ρητά για πιθανή δικαστική έρευνα στη Γαλλία, για να διαπιστωθεί τυχόν εσκεμμένη απόκρυψη εκπομπών ρύπων. Η Υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα είπε πως «προς το παρόν δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι η Renault έκλεψε, όπως η Volkswagen».

Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν τυχαίους ελέγχους σε διάφορα μοντέλα, προκειμένου να διαπιστώσουν διαφορές ανάμεσα στους εργαστηριακούς ελέγχους και τις εκπομπές ρύπων σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου VW. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοινώθηκε από Γάλλους αρμόδιους ότι κάποια από τα αυτοκίνητα της Renault αλλά και άλλων κατασκευαστών που ελέγχθηκαν, εξέπεμπαν περισσότερο CO2 αλλά και NOx από ότι στα εργαστηριακά τεστ, αλλά δεν βρέθηκαν να έχουν «συσκευές» που έκλεβαν. Οι αρμόδιοι μάλιστα κατονόμασαν αυτές τις εταιρείες: Ήταν, εκτός από τη Renault, η Mercedes-Benz, η Volkswagen, ο Όμιλος PSA, η Nissan, η Opel και η Ford.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Η Renault στον εισαγγελέα για τις εκπομπές ντίζελ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube