Η Daimler συζητά συνεργασία στην Κίνα με την Geely

Η Daimler συζητά συνεργασία στην Κίνα με την Geely

Η Daimler συμφώνησε να συζητήσει πιθανά πεδία συνεργασίας στην Κίνα με τον πρόεδρο της Geely, Li Shufu, μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής εταιρείας.

Η ετήσια συνάντηση των επενδυτών της Mercedes-Benz πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Στουτγάρδη. Μια ευκαιρία για τον Dieter Zetsche, τον επικεφαλής του Γερμανού κατασκευαστή, να συναντήσει το μεγαλύτερο επενδυτή του: Τον Κινέζο Li Shufu, αφεντικό της Geely... της ιδιοκτήτριας της Volvo.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση, όπου οι συμμαχίες και οι εξαγορές οδηγούν στη δημιουργία κάποιων παράδοξων οικογενειακών δεσμών. Ενώ είναι άμεσοι ανταγωνιστές στην αγορά, η Volvo και η Mercedes-Benz βρίσκονται σήμερα (από μακριά και αγαπημένοι, σαφώς) πλησιέστερα, από την άνοδο της συμμετοχής της Geely στη μετοχική σύνθεση της Mercedes-Benz.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Geely εξαγόρασε έναντι €7,1 δισ. μετοχές, ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 9,7% του Γερμανού κατασκευαστή και έτσι έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler. O Li Shufu, ιδιοκτήτης της Geely, δεν συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση των μετόχων, αλλά ο Dieter Zetsche θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ H Geely μέτοχος της Daimler και παράπλευρη απώλεια η Volvo;

Ο Zetsche εξήγησε ότι μέχρι στιγμής οι σχέσεις «είναι πολύ θετικές» με τον Shufu που θέλει να διατηρήσει την επένδυσή του στη Mercedes-Benz μακροπρόθεσμα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Κινέζος επιχειρηματίας θα ανακατευτεί ενεργά μέχρι του σημείου να θέσει και βέτο ή να επιβάλλει τους κανόνες του αργότερα; Προς το παρόν, μια τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Η Geely δεν επενέβη καθόλου ούτε προσπάθησε να επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Volvo ύστερα από την εξαγορά της το 2010, αφήνοντας στους Σουηδούς πλήρη ελευθερία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνεργασία της Mercedes-Benz και της Geely, σύμφωνα με τον Zetsche, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τον ιστορικό Kινέζο εταίρο της Mercedes, τον γίγαντα BAIC.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube