Η B. Κορέα έκλεψε 1.000 Volvo από τη Σουηδία [video]

Η B. Κορέα έκλεψε 1.000 Volvo από τη Σουηδία [video]

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν τα έκλεψε, αλλά δεν τους τα πλήρωσε ποτέ.

Πίσω, στο 1970, η Σουηδία ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κάνει μπίζνες με τη Βόρεια Κορέα. Η ελπίδα της όμως αποδείχτηκε φρούδα.

Η Σουηδία είχε, η αλήθεια είναι, καλές προθέσεις και, ίσως, μια προσοδοφόρα επιχειρηματική ευκαιρία όταν υπέγραψε ορισμένες μεγάλες εμπορικές συμβάσεις με τη Βόρεια Κορέα. Πολύ σύντομα, η Σουηδία έστειλε τόνους από εγχώριας προέλευσης βιομηχανικό εξοπλισμό, όπως βαριά μηχανήματα εξόρυξης, στην απομονωμένη πλέον βορειοκορεατική χερσόνησο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To Volvo 142/144 είναι 50+ ετών

Επίσης έστειλε 1.000 Volvo 144, μοντέλο που κυκλοφόρησε το 1966. Ένα κυριολεκτικά 4θυρο «κουτί», αλλά και ό,τι πιο ασφαλές κυκλοφορούσε στην κατηγορία του εκείνη την εποχή. Το κυβιστικό σχήμα του θα συνέχιζε να εμπνέει τη Volvo ακόμα και κατά τη δεκαετία του ’90. Πάντως για εμάς τους 50 something είναι το Volvo της παιδικής ηλικίας μας (μαζί με το 122 S). Ένα αυτοκίνητο που στην Ελλάδα ερχόταν με 1.800άρι μοτέρ, 115 άλογα και τιμή 150.000 δρχ.



Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας, στην Β. Κορέα. Σύμφωνα με το National Public Radio, η χώρα που δεν βρισκόταν στην παράνοια που βρίσκεται σήμερα, ήταν ανήσυχη για την ανάπτυξη της βιομηχανικής οικονομίας της και η Σουηδία κυριολεκτικά ήταν η μόνη δυτική χώρα πρόθυμη να βοηθήσει. Έτσι απέστειλε στη Βόρειο Κορέα προϊόντα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Volvo, με τη συμφωνία ότι θα εξοφλούντο σε μελλοντικό χρόνο.



Βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα δεν έχει εξοφλήσει τη Σουηδία για τον εξοπλισμό ή τα Volvo, μερικά από τα οποία βρίσκονται ακόμη στο δρόμο. Το χρέος αυξήθηκε από τότε σε $322 εκατ. Δύο φορές το χρόνο, η Σουηδία στέλνει υπενθύμιση στη βορειοκορεατική ηγεσία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ότι η Βόρεια Κορέα θα εξοφλήσει ποτέ τη Σουηδία. Και το λέμε διότι, σύμφωνα με άλλη αναφορά, η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέα έχει απλήρωτες κλήσεις για παράνομη στάθμευση ύψους $156.000 στο δήμο της Νέας Υόρκης.



Στο καθαρά αυτοκινητικό θέμα τώρα, δυτικοί τουρίστες ανέφεραν ότι είδαν κάποια από αυτά τα Volvo 144 να κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα στο δρόμο. Και η τελευταία αναφορά ήρθε το 2013. Οπότε, ναι, ύστερα από 43+χρόνια τα 144 λειτουργούν ακόμη. Αυτοί οι Βορειοκορεάτες ξέρουν ποιο αυτοκίνητο αξίζει να κλέψουν.

Πάντως, κρατάμε και μια πισινή για την εγκυρότητα της είδησης. Η αμερικανική υπό τον Donald Trump προπαγάνδα μπορεί να γεννήσει και τέτοιες «ειδήσεις». Διότι εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχουν ταξί Volvo 264 στη Β. Κορέα, τα οποία μάλλον (;) δεν θα τους τα είχαν δώσει αν δεν είχαν εξοφλήσει πριν τα 144. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube