H τροπική καταιγίδα Harvey κατέστρεψε πάνω από 500.000 αυτοκίνητα! [video]

H τροπική καταιγίδα Harvey κατέστρεψε πάνω από 500.000 αυτοκίνητα! [video]

Το ύψος της βροχόπτωσης ξεπέρασε σε κάποια μέρη του Texas τα 1,20 m, καλύπτοντας αυτοκίνητα και φορτηγά. Δείτε πώς, σε time-lapse video.

Η τροπική καταιγίδα Harvey χτύπησε τη νοτιοανατολική ακτή του Texas και μέρος της Louisiana για έξι ολόκληρες μέρες, ρίχνοντας πάνω από 1,20 μέτρα βροχής σε περιοχές όπως το Houston.

To θλιβερό είναι ότι χάθηκαν τουλάχιστον 30 ζωές και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Υπάρχουν όμως και παράπλευρες απώλειες, όπως τα χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά που βλέπουμε στις εικόνες βυθισμένα μέχρι και πάνω από τα παράθυρα.

Σύμφωνα με τον γιγαντιαίο όμιλο αυτοκινητικών υπηρεσιών Cox Automotive, οι πλημμύρες σε περιοχές του Houston είναι τέτοιες που εκτιμάται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο οχήματα θα πρέπει να έχουν καταστραφεί εντελώς. «Είναι χειρότερα από τον Τυφώνα Sandy της Νέας Υόρκης», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Cox Automotive. «Ο Sandy ήταν καταστροφικός, αλλά οι πλημμύρες του Harvey μπορεί να έχουν επηρεάσει τα διπλάσια οχήματα».

Αν και η Νέα Υόρκη είναι πιο πυκνοκατοικημένη από το Houston, η μεγαλούπολη του Texas έχει περισσότερα αυτοκίνητα ανά οικογένεια, εξ ου και οι διπλάσιες απώλειες. Πολύ περισσότερα αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα στους δρόμους και τις αυλές όταν χτύπησε η τροπική καταιγίδα. Η Sandy το 2012 ήταν η αιτία για την απώλεια 250.000 αυτοκινήτων στην περιοχή της Ν. Υόρκης και του New Jersey.

Κάθε νόμισμα έχει όμως δύο όψεις, και η απώλεια 500.000 αυτοκινήτων σε Texas και Louisiana θα φέρει μια απότομη άνοδο στην αγορά αυτοκινήτων. Ήδη εταιρείες όπως η General Motors και η Fiat Chrysler Automobiles προσφέρουν έκπτωση 500 δολαρίων στα νέα τους μοντέλα 2017 και 2018 για τα θύματα της καταιγίδας. Η έκπτωση που προσφέρει η Hyundai φτάνει τα $750. Άλλες εταιρείες, όπως η Ford και η Nissan, έκαναν δωρεές σε φορείς και οργανώσεις αρωγής των πλημμυροπαθών.

Φυσικά, θα υπάρξουν και οι αετονύχηδες που θα επισκευάσουν πλημμυρισμένα αυτοκίνητα, που έχουν χαρακτηριστεί «ολική απώλεια» από τις ασφαλιστικές, και θα τα πουλήσουν στην αγορά. Αυτά έχει όμως η ελεύθερη οικονομία…

Δείτε τώρα στο time-lapse video του Exavier Blanchard πώς ανέβηκε η στάθμη του νερού στο Houston μέσα σε 14 ώρες, στις 26-27 Αυγούστου.

[Πηγές: Cox Automotive μέσω CNBC, Exavier Blanchard YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube