H πρώτη Porsche του 1898 ήταν ηλεκτροκίνητη! [video]

H πρώτη Porsche του 1898 ήταν ηλεκτροκίνητη! [video]

Δείτε την πρώτη Porsche που πλέον βρίσκεται στο μουσείο της εταιρίας

Η εικονιζόμενη… άμαξα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδίασε ο ιδρυτής της Porsche, ο Ferdinand Porsche, και μέχρι πρόσφατα ήταν "θαμένη" σε μια αποθήκη στην Αυστρία.

Παρόλο που μοιάζει να το έσερναν άλογα, το όχημα που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ηλεκτρικό. Ονομαζόταν Egger-Lohner C.2 Phaeton ή αλλιώς P1, δηλαδή το πρώτο του Ferdinand Porsche και παρουσιάστηκε το 1898.

Η πρώτη αυτή Porsche κυκλοφόρησε στους δρόμους της Βιέννης στις 26 Ιουνίου του 1898 και ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Αυστρία.  Μάλιστα, το οδηγούσε ο ίδιος ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας το 1899, όταν κέρδισε έναν αγώνα αυτοκινήτων στο Βερολίνο.

Η διαδρομή εκείνου του αγώνα ήταν εξαντλητική και, όπως έχει καταγραφεί, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες απέτυχαν να φθάσουν στην γραμμή του τερματισμού λόγω τεχνικών δυσκολιών. Ωστόσο, το P1 ήταν αυτό που πέρασε πρώτο την γραμμή του τερματισμού έχοντας μάλιστα διαφορά 18 λεπτών από τον δεύτερο.  

Το P1 εφοδιαζόταν με ηλεκτροκινητήρα που ζύγιζε 130 κιλά. Ήταν τοποθετημένος πίσω και έδινε κίνηση στον πίσω άξονα. Απέδιδε μόλις 3 ίππους και μπορούσε να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 35 km/h, ενώ είχε αυτονομία 80 χιλιομέτρων. Νούμερο αρκετά εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για 116 χρόνια πριν!

Το εικονιζόμενο P1 ήταν εγκαταλειμμένο σε μια αποθήκη από το 1902. Βρέθηκε πρόσφατα και αγοράστηκε από την Porsche η οποία το τοποθέτησε στο μουσείο της στη Στουτγάρδη. Το όχημα είχε κάποιες ελλείψεις στο αμάξωμα, αλλά το προσωπικό του μουσείου της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στο οποίο φιλοξενείται, το αποκατέστησε και με τη χρήση πλέξιγκλας κατάφερε να του δώσει τη μορφή που είχε τότε.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube