H Peugeot αγόρασε την εμβληματική ινδική φίρμα Hindustan [videos]

H Peugeot αγόρασε την εμβληματική ινδική φίρμα Hindustan [videos]

H γαλλική εταιρεία έβαλε πόδι στην Ινδία, αγοράζοντας τον κατασκευαστή των θρυλικών ταξί Ambassador, που βασίζονταν σε Morris του 1956.

Η Peugeot, που φημολογείται ότι θα αγοράσει την Opel, έχει ήδη αποκτήσει την ινδική Hindustan Motors, την κάποτε εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας.

Η Hindustan κατασκεύαζε το θρυλικό Ambassador, που ήταν πάλαι ποτέ το όχημα της άρχουσας τάξης της χώρας και είναι ακόμα το τυπικό της ταξί. Οι Γάλλοι την αγόρασαν αντί του ευτελούς ποσού των 12 εκατομμυρίων δολαρίων (€11,3 εκατ.) που δεν φτάνει για να συντηρήσει την εργοστασιακή της ομάδα του Dakar ούτε για ένα μήνα.

Ο όμιλος CK Birla, που έλεγχε τη Hindustan Motors, την πούλησε την περασμένη Παρασκευή αφού η παραγωγή αυτοκινήτων Ambassador είχε σταματήσει από το 2014. Το εμβληματικό ινδικό μοντέλο ήταν βασισμένο στο βρετανικό Morris Oxford III του 1956, από την εποχή της ακμής της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

O μητρικός όμιλος της Peugeot, Groupe PSA, δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με την παραγωγική δυνατότητα που απέκτησε στην Ινδία, αλλά έχει ήδη υπογράψει τη σύσταση κοινοπραξίας με το Birla Group για την παραγωγή 100.000 αυτοκινήτων το χρόνο στη χώρα, από το 2020.

Το Ambassador παραμένει δημοφιλές στους ταξιτζήδες και τους τουρίστες, αλλά οι πολιτικοί και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν πλέον πιο σύγχρονα αυτοκίνητα.

Ο όμιλος PSA, που περιλαμβάνει επίσης τις Citroen και DS, ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που πήγε στην Ινδία όταν η χώρα άνοιξε για τους ξένους επενδυτές τη δεκαετία του 1990. Όμως έφυγε το 1997 μετά από μακροχρόνια διαμάχη με τον εκεί συνεργάτη της.

Από τότε, οι Ινδοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην Ευρώπη. Με πρώτο τον μεγαλοβιομήχανο χάλυβα και οχημάτων, Ratan Tata, που αγόρασε το 2008, έσωσε και έκτοτε ανέπτυξε την Jaguar Land Rover.

Δείτε παρακάτω ένα μικρό ενημερωτικό video για την πώληση της Hindustan Motors στην Peugeot.

Δείτε επίσης και θυμηθείτε ένα δεύτερο video, πολύ έξυπνο και χαριτωμένο, που είχε φτιάξει η Peugeot για να διαφημίσει το 206 χρησιμοποιώντας ένα Ambassador.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube