H Jaguar σπάει το ρεκόρ σε μια θρυλική πίστα ξεχασμένη εδώ και 30 χρόνια! [video]

H Jaguar σπάει το ρεκόρ σε μια θρυλική πίστα ξεχασμένη εδώ και 30 χρόνια! [video]

Τη λέγανε «το γαλλικό Nürburgring» και φιλοξενούσε το Grand Prix Γαλλίας της Formula 1.

Η Jaguar αγαπάει να κάνει νέα ρεκόρ γύρου σε πίστες αγώνων. Όμως αυτή τη φορά δεν χρησιμοποίησε την ΧΕ SV Project 8. Ούτε πήγε σε κάποια πίστα που φιλοξενεί αγώνες σήμερα. 
 
Αυτό που πέτυχε είναι ένα νέο ρεκόρ γύρου για 4θυρα σεντάν παραγωγής στην πίστα Charade, στο Clermont Ferrand της Γαλλίας, η οποία είχε να χρησιμοποιηθεί (στην πλήρη της διαδρομή) από το 1988.

Οι πιστοί αναγνώστες του DRIVE θα θυμούνται ότι είχαμε οδηγήσει εκεί για πρώτη φορά –με δική μας πρωτοβουλία– το νέο τότε Peugeot 208 GTi, εδώ και έξι χρόνια. Όμως η παλιά πίστα των 8 km και 48 στροφών, που κάνει το γύρο ενός σβησμένου ηφαιστείου –και στην οποία ο σημερινός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko, είχε χάσει το μάτι του από χαλίκι που είχε πετάξει το μονοθέσιο του Emerson Fittipaldi– ήταν κλεισμένη με βράχους, για λόγους ασφαλείας των τοπικών βενζινοαίματων… Η Jaguar πάντως κατάφερε και την άνοιξε για μία ακόμη φορά.

Αφού το Circuit de Charade, όπως το έλεγαν, είχε να χρησιμοποιηθεί 30 χρόνια, δεν υπήρχε λόγος να υπερβάλει η Jaguar χρησιμοποιώντας την ειδικά φτιαγμένη, πανίσχυρη XE SV Project 8. Αρκούσε μια νορμάλ XE 300 Sport παραγωγής, με τους 300 PS και τα 40,8 kgm ροπής, κι ας έχει τη μισή ιπποδύναμη, 30,6 kgm λιγότερα και κάμποσα παραπάνω κιλά από την SV Project 8.

H νορμάλ ΧΕ, λοιπόν, γύρισε τη θρυλική πίστα σε 4’ 09”. Παρότι η διαδρομή σε δημόσιο δρόμο περιλάμβανε τώρα μια… κυκλική πλατεία και μια-δυο στενές πύλες – πέρα από τα 4 km που χρησιμοποιούνται ακόμη ως (νέα) πίστα. Εξαιρετικός χρόνος για νορμάλ οικογενειακό αυτοκίνητο, αν και το απόλυτο ρεκόρ γύρου το κατέχει από το 1972 ο αείμνηστος Chris Amon με χρόνο 2’ 53” 9 στο τιμόνι μιας Matra MS120B V12 Formula 1.
 
«Σημείωσα πέρσι νέο ρεκόρ για σεντάν παραγωγής στο Nürburgring με την XE SV Project 8, και αυτός ο γύρος ήταν εξίσου απαιτητικός», δήλωσε ο οδηγός, Vincent Radermecker. «Η ευελιξία και η δυναμική συμπεριφορά της XE 300 Sport αναδείχτηκαν σε αυτή τη δύσκολη πίστα. Η μακρύτερη ευθεία δεν είναι ούτε 600 μέτρα, οπότε καταλαβαίνω γιατί οι οδηγοί την έλεγαν Γαλλικό Nürburgring».

Η επιτυχία αυτή έρχεται να επισφραγίσει τα ρεκόρ που πέτυχαν η Jaguar SV Provect 8 στο Nürburgring και η ηλεκτρική  I-Pace στην επίσης θρυλική πίστα της Laguna Seca, στην California.

[Πηγή: Jaguar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube