H Ford ανακοίνωσε επίσημα τον Jim Hackett ως νέο CEO

Οι χτεσινές και προχτεσινές αναφορές περί απομάκρυνσης του Mark Fields, επικεφαλής της Ford, για φτωχές επιδόσεις πωλήσεων, επιβεβαιώθηκαν και επισήμως.

Η Ford τοποθέτησε στη θέση του Fields, τον 62χρονο Jim Hackett, πρώην πλέον επικεφαλής στον τομέα των αυτόνομων αυτοκινήτων της εταιρείας.

Σύμφωνα με αναφορά των New York Times, ο λόγος της απομάκρυνσης του Mark Fields από το τιμόνι του Μπλε Οβάλ ήταν οι χαμηλές παγκόσμιες πωλήσεις από τότε που ανέλαβε τη Ford το 2014. Έκτοτε, οι πωλήσεις του αμερικανικού γίγαντα μειώθηκαν κατά 7% στις ΗΠΑ και 11% στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα αυτά συρρίκνωσαν τα κέρδη που με τη σειρά τους επέφεραν μείωση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας που απώλεσε 40% σε δύο χρόνια. Σε επίσημη ανακοίνωση, η Ford λέει ότι o Hackett που πριν έρθει στην εταιρεία είχε πετυχημένη πορεία ως επικεφαλής της εταιρείας επιπλώσεων Steelcase που την έφερε στο παγκόσμιο leading στον τομέα της, ενώ μεταξύ του 2013 και 2016 ήταv μέλος του ΔΣ. Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, στόχος του είναι, λέει η Ford, να οξύνει τις λειτουργικές διαδικασίες, να εκμοντερνίσει τις επιχειρηματικότητά τους, «μετατρέποντας την εταιρεία για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις».

Όταν ο Hackett ρωτήθηκε εάν ο προηγούμενος τομέας αρμοδιότητάς του τον ενθαρρύνει να επιταχύνει την εξέλιξη της αυτόνομης τεχνολογίας απάντησε ότι ο προγραμματισμός θα μείνει ως είχε. Και καθώς η εταιρεία επένδυσε ήδη σημαντικά και αναπτύχτηκε εξίσου «θα σας ζητούσα να είστε υπομονετικοί με αυτό», πρόσθεσε.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Bill Ford είπε επί τη ευκαιρία της αλλαγής στο τιμόνι της: «Ξεκινάμε από θέση ισχύος, προκειμένου να φτιάξουμε τη Ford του μέλλοντος. Ο Hackett είναι ο κατάλληλος διευθύνων σύμβουλος για να οδηγήσει την εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον ευρύτερο χώρο της κινητικότητας. Είναι ένας πραγματικός οραματιστής που φέρνει μια μοναδική, ανθρωποκεντρική διοικητική προσέγγιση στην κουλτούρα μας, προϊόντα και υπηρεσίες που θα ξεκλειδώσουν το δυναμικό των ανθρώπων και της επιχειρηματικότητάς μας».

Ο Hackett με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του είπε: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα εργαστώ με τον Bill Ford και όλην την ομάδα για να δημιουργήσουμε μια πιο δυναμική και δραστήρια Ford που θα βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων ανά τον κόσμο και θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους μετόχους μας. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχω αναπτύξει βαθιά εκτίμηση για τους ανθρώπους της Ford, τις αξίες και την κληρονομιά της εταιρείας και προσδοκώ να εργαστώ μαζί με τον καθένα που συνδέεται με τη Ford κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου».

Η αλλαγή στο ψηλότερο σκαλί της ηγεσίας έφερε μαζί του και σαρωτικές ανακατατάξεις στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις, με νέους επικεφαλής στο μάρκετινγκ, στις λειτουργίες της εταιρείας και στα τμήματα κινητικότητας. Έτσι ο 54χρονος Jim Farley εκτός από τον ηγετικό ρόλο του σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, αναλαμβάνει και επικεφαλής της παγκόσμιας αγοράς. Ο Joe Hinrichs, 50 ετών, μετακινείται από το πόστο του εκτελεστικού αντιπροέδρου Αμερικής και τίθεται επικεφαλής των λειτουργιών της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ο 57χρονος Marcy Klevorn αναλαμβάνει επικεφαλής της κινητικότητας, ερχόμενος από τι θέση του επικεφαλής ΙΤ και τεχνικού διευθυντή.

Οι αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα έρχονται μία εβδομάδα β ύστερα από την ανακοίνωση του Μπλε Οβάλ για περικοπή του 10% των θέσεων εργασίας στην Ασία και στη Βόρειο Αμερική. Ενήμερη πηγή για το σχέδιο περιστολής της Ford είπε ότι οι περικοπές, που αποτελούν μέρος της εξοικονόμησης των τριών δισεκατομμυρίων, στόχευσαν απευθείας στην αντιμετώπιση του κέρδους και της χαμηλής τιμής της μετοχής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube