Ford: Τα μαζεύει από την Αυστραλία

Ford: Τα μαζεύει από την Αυστραλία

Ο Αμερικανός κατασκευαστής επικαλείται το ισχυρό αυστραλιανό δολάριο και τις καλπάζουσες οικονομικές απώλειες ως τους κύριους λόγους πίσω από την παύση της παραγωγής.

Η Ford ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει κάθε δραστηριότητά της στην Αυστραλία το 2016, κλείνοντας δύο εργοστάσια όπου εργάζονται 1.200 εργαζόμενοι. Εγκαλεί δε γι’ αυτό το αυστραλιανό δολάριο, το υψηλό επιχειρηματικό παραγωγής και την αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. Ο πρόεδρος της Ford Αυστραλίας, Μπομπ Γκρατσιάνο, είπε: «Το κόστος μας είναι δύο φορές επάνω σε σχέση με την Ευρώπη και τέσσερις φορές σε σχέση με τις ασιατικές μονάδες παραγωγής.»

Η Ford θα κλείσει το εργοστάσιο κινητήρων στο Γκίλονγκ και τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Μπροντμίντοους και τα δύο στην πολιτεία της Βικτόρια. Οι εκθέσεις και οι εγκαταστάσεις εξέλιξης θα παραμείνουν ανοιχτές, ωστόσο η Ford θα εξελιχτεί αποκλειστικά σε μια εισαγωγική εταιρεία. Μεταξύ των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο Μπροντμίντοους είναι το Fiesta και το Falcon.

H Ford που είναι παραγωγικά ενεργή στην Αυστραλία από το 1925, το 2012 κατασκεύασε περίπου 37.000 αυτοκίνητα και κατέγραψε απώλειες €107 εκατ., και €455 εκατ. τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Μπομπ Γκρατσιάνο. Το ισχυρό δολάριο της Αυστραλίας δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες στη Ford στο να διαθέτει τα αυτοκίνητά της σε ανταγωνιστική τιμή έναντι των εισαγόμενων ανταγωνιστών της.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Ford αναμένεται να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο Australian V8 Supercars series τουλάχιστον μέχρι το 2016, σε πείσμα της αναστολής της παραγωγικής διαδικασίας.

[Πηγή Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube