FCA: Πρόστιμο $40 εκατομμυρίων για παραπλανητικά στοιχεία πωλήσεων

FCA: Πρόστιμο $40 εκατομμυρίων για παραπλανητικά στοιχεία πωλήσεων

Η εταιρεία παρουσίαζε αλλοιωμένα στοιχεία όσον αφορά τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά για μια πενταετία.

Ο όμιλος FCA (Fiat Chrysler Automobiles) θα πληρώσει $40 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στις αρχές των Η.Π.Α. με την κατηγορία ότι παρουσίαζε πλασματικά νούμερα πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ετών, παραπλανώντας τους μετόχους και τους επενδυτές.

Όπως αποκάλυψε έκθεση της επιτροπής U.S. Securities and Exchange Commission, η ιταλο-αμερικανική εταιρεία "φούσκωνε" τις πωλήσεις μεταξύ 2012 και 2016 με δύο τρόπους - χρηματίζοντας τους αντιπροσώπους της ώστε να δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία πωλήσεων και διατηρώντας ένα μεγάλο αδήλωτο στοκ αυτοκινήτων που προοριζόταν για εταιρικές πωλήσεις με σκοπό να το χρησιμοποιεί όταν χρειαζόταν ενίσχυση στα νούμερά της. Με αυτό τον τρόπο, η FCA παρουσίασε συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις των πωλήσεων μέχρι και το 2016, ενώ στην πραγματικότητα η αυξητική πορεία είχε σταματήσει από το 2013.

FCA

Η FCA δεν παραδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως συμφώνησε να καταβάλει το πρόστιμο και να συμμορφωθεί με τη σχετική νομοθεσία. Η εταιρεία δήλωσε επίσης πως βελτίωσε τις εσωτερικές διαδικασίες καταγραφής πωλήσεων. Όσο για το πρόστιμο των $40 εκατομμυρίων, αυτό δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου.

Τον Ιούνιο, ο Reid Bigland, υπεύθυνος πωλήσεων της Fiat Chrysler για την αμερικανική αγορά και επικεφαλής της μάρκας Ram, μήνυσε την εταιρεία πως παρακράτησε το 90% του μισθού του για το 2018 ως τιμωρία για το ότι κατέθεσε στην επιτροπή U.S. Securities and Exchange Commission, με σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για να πληρώσει τα πρόστιμα.

Εκτός από την υπόθεση με τις πωλήσεις, οι ομοσπονδιακές αρχές των Η.Π.Α. ερευνούν την FCA για παράνομες πληρωμές σε συνδικαλιστές μέσω ενός κέντρου εκπαίδευσης, και ισχυρισμούς ότι τα πετρελαιοκίνητα pickup της είχαν συσκευές εξαπάτησης ελέγχων εκπομπών ρύπων τους οποίους η εταιρεία απορρίπτει ως ψευδείς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube