Έτσι γιορτάζει η Renault τα 40 χρόνια της στη Formula 1! [videos]

Έτσι γιορτάζει η Renault τα 40 χρόνια της στη Formula 1! [videos]

Με μια μοναδικά σχεδιασμένη τσαγέρα, που παραπέμπει στο πρώτο τούρμπο μονοθέσιο της F1, τη Renault RS01 του 1977.

Ο παραδοσιακός τρόπος που μια αυτοκινητοβιομηχανία γιορτάζει μια επέτειό της είναι η παρουσίαση μιας ειδικής έκδοσης κάποιου μοντέλου της.

Η Renault όμως δεν γιορτάζει τα 40 χρόνια της στην F1 με κάποιο ειδικό Clio ή Megane, αλλά με μια πραγματικά ξεχωριστή… τσαγέρα.

Μπορεί να πρόκειται για μια συσκευή που δεν χρησιμοποιείται πλέον τόσο συχνά, όμως είναι ιδανική για να σε πάει πίσω στη δεκαετία του 1970. Και το έξυπνο video, που παραθέτουμε πιο κάτω, συνδέει αριστουργηματικά το παρόν με το παρελθόν.

Η τσαγέρα της Renault Sport έχει το αγωνιστικό κίτρινο χρώμα της φίρμας και μοναδική σχεδίαση. Δείχνει αεροδυναμική, με ρουξούνι που θυμίζει ρύγχος μονοθεσίου, καπάκι ίδιο με αυτό του κινητήρα, μεταλλικό κρεμαστάρι σε στιλ ρολ-μπαρ και χερούλι από ανθρακόνημα που παραπέμπει σε πίσω πτέρυγα!

Βλέποντας την τσαγέρα, καταλαβαίνεις γιατί ο αείμνηστος Ken Tyrrell, όταν είχε πρωτοδεί τη Renault RS01 στο Silverstone του 1977, της είχε δώσει το παρατσούκλι «η κίτρινη τσαγέρα», για το χρώμα της, το ρύγχος της, αλλά και τους… ατμούς που έβγαζε ο V6 τούρμπο των 1.500 κυβικών όταν… έσκαγε.

Η Renault είχε βάλει ένα στοίχημα, όντας η μόνη ομάδα που επέλεξε το δρόμο του 1.5 τούρμπο αντί για εκείνον του 3λιτρου ατμοσφαιρικού που ακολουθούσαν όλες οι άλλες ομάδες. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφού τα επόμενα χρόνια όλοι οι άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Η Renault χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να πάρει την πρώτη της νίκη με το τούρμπο μονοθέσιό της. Αλλά αυτή ήταν πανηγυρική, αφού ήρθε στο Γαλλικό GP του 1979 και την πήρε ο οδηγός που είχε ντεμπουτάρει την RS01: ο Jean-Pierre Jabouille, που πρωταγωνιστεί και στο video, αμέσως παρακάτω.

Όσο για την (αληθινή) τσαγέρα, θα διατεθεί το Σεπτέμβριο στην τιμή των €129, αλλά μόνο σε 40 κομμάτια – ένα για κάθε χρονιά της Renault στην F1.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube