Dieselgate και για την FCA;

Dieselgate και για την FCA;

Όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία που οι ιταλόφιλοι λατρεύουν να μισούν, η FCA είναι τώρα υπό διερεύνηση για χειραγώγηση εκπομπών ρύπων σε κινητήρες ντίζελ.

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (U.S Enviromental Protection Agency), η «FCA σκοπίμως εγκατέστησε και παρέλειψε να δηλώσει την ύπαρξη βοηθητικών εντολών λογισμικού που ελέγχουν τις εκπομπές ρύπων συγκεκριμένων οχημάτων». Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη ανακοίνωση σε μορφή pdf, εδώ.

Το πρόβλημα αφορά στον 3λιτρο V6 κινητήρα EcoDiesel και 104.000 οχήματα με έτος παραγωγής το 2014-2016, ελαφρά φορτηγά και SUV της αμερικανικής αγοράς, όπως το Dodge Ram και το Jeep Grand Cherokee. Σύμφωνα με την αναφορά του Οργανισμού, κατά την υποβολή των εγγράφων προκειμένου τα αυτοκίνητα να πάρουν έγκριση τύπου, η FCA παρέλειψε να δηλώσει συγκεκριμένες παραμέτρους του software οι οποίες κατά μόνας ή σε συνδυασμό επηρεάζουν τις εκπομπές διοξειδίων του αζώτου.

Η EPΑ δοκίμασε και τα δύο «ύποπτα» μοντέλα και βρήκε όντως αυξημένες τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου, και μάλιστα σε συνθήκες «κανονικής χρήσης». Η Επιτροπή βρήκε οκτώ μη δηλωμένες λειτουργίες λογισμικού, σχεδιασμένες για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων.

Η FCA US απαντά δηλώνοντας «απογοητευμένη» από την επιλογή της EPA να εκδώσει το συγκεκριμένο έγγραφο που την εκθέτει, ενώ συμπληρώνει ότι «ανυπομονεί να παρουσιάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές ελέγχου των εκπομπών ρύπων είναι νομότυπες και ότι δεν πρόκειται για συσκευές και λειτουργίες που παραβαίνουν τους κανονισμούς».

Όπως και με την περίπτωση της VW θα χρειστεί χρόνος για την EPA να αποδείξει οριστικά και αμετάκλητα αν η FCA είναι όντως ένοχη ή όχι.  

Πηγή US EPA

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube