Credit Suisse: Από €23 δισ. μέχρι €78 δισ. θα στοιχίσει στo VW Group το dieselgate

Credit Suisse: Από €23 δισ. μέχρι €78 δισ. θα στοιχίσει στo VW Group το dieselgate

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, το σύνολο της ανάκλησης, των προστίμων και των αποζημιώσεων θα μπορούσε να στοιχίσει στο Volkswagen Group μέχρι και €78 δισ.

Οι εκτιμήσεις της Credit Suisse είναι προφανώς το χειρότερο δυνατό σενάριο και θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο πλήγμα για το Volkswagen Group.

Το Volkswagen Group έχει μέχρι στιγμής δεσμεύσει «μόνο» €6,5 δισ. για το θέμα αυτό που να υπενθυμίσουμε ότι αφορά την ανάκληση σχεδόν έντεκα εκατομμυρίων αυτοκινήτων, εξοπλισμένων με κινητήρα του τύπου ΕΑ189 στις εκδόσεις 1.2 TDI, 1.6 TDI και 2.0 TDI. Κατά τη Volkswagen AG το ποσό αυτό είναι επαρκές για να ανταποκριθεί στα προς επιβολή πρόστιμα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρόσβαση σε πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις αποζημιώσεις.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής προδιαγραφής Euro 5 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπλοκαρισμένα στις εκθέσεις. Και βέβαια αυτό το τεράστιο θέμα θα έχει σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Volkswagen, όπου πολλοί καταναλωτές θα αποφασίσουν να στραφούν σε άλλες εταιρείες κι ας είχαν μέχρι πρότινος το Volkswagen Group ως πρώτη επιλογή τους.

Η διαχείριση της κρίσης θα μπορούσε να γυρίσει το πρόσημο σε θετικό, αν η Volkswagen AG καταφέρει να αποδείξει ότι η χειραγώγηση από τη «συσκευή παράκαμψης» ενεργοποιείτο μόνο στη ρουτίνα δοκιμής μετρήσεων ρύπων της αμερικανικής EPA και ότι στις μετρήσεις των άλλων χωρών παρέμενε ανενεργή. Και να επικαλείτο ηθικούς λόγους για την παγκόσμια ανάκληση, ότι δηλαδή την κάνει για να σβήσει κάθε σκιά από το όνομά της.

Η πιο συντηρητική εκτίμηση της Gredit Suisse αναφέρει ότι το κόστος ξεκινά από τα €23 δισ., ποσό που είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει μέχρι στιγμής αποταμιεύσει η Volkswagen AG για το dieselgate. Υποθετικά μιλώντας, εάν προκύψει το χειρότερο σενάριο, που αντιπροσωπεύει τα €78 δισ., αυτό είναι σχεδόν επτά φορές το περσινό ετήσιο καθαρό κέρδος της.

Υπάρχει όμως και το θέμα των Οικονομικών Υπηρεσιών της Volkswagen που, σύμφωνα με την Credit Suisse, ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς έχουν δανειστεί περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν, προκειμένου να τα παρέχουν στους πελάτες τους. Η Credit Suisse λέει ότι και ο οικονομικός βραχίονας της Volkswagen AG ίσως χρειαστεί ένεση ρευστού στο εγγύς μέλλον από το Group για να κρατήσει σε καλή υγεία την επιχειρηματικό τομέα του.

[Πηγή Credit Suisse μέσω money.cnn.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube