Αυτόνομο όχημα της Uber παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα στην Αριζόνα [video]

Αυτόνομο όχημα της Uber παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα στην Αριζόνα [video]

H Uber διέκοψε τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων - Τι λέει η Αστυνομία για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Μια γυναίκα που διέσχιζε με το ποδήλατό της ένα δρόμο στην Αριζόνα, είναι το πρώτο θύμα των αυτόνομων οχημάτων που προωθεί η Uber στις ΗΠΑ.

Το δυστύχημα  - σύμφωνα με την Αστυνομία – συνέβη όταν η 49χρονη Ελέιν Χέρτσμπεργκ περπατούσε σέρνοντας το ποδήλατό της έξω από τα όρια της διάβασης των πεζών σε ένα δρόμο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στο προάστιο Τέμπε της πόλης Φοίνιξ της Αριζόνα.
Η γυναίκα παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο, το οποίο εκείνη τη στιγμή κινείτο (πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία) με περίπου 65 km/h και το οποίο δεν φρέναρε καθόλου.
Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι στο όχημα επέβαινε οδηγός, ο οποίος όμως εκείνη τη στιγμή είχε «παραχωρήσει» τον έλεγχο του οχήματος στα αυτόματα συστήματα που αυτό διαθέτει.

Η Uber αμέσως ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων της που πραγματοποιούνται σε ΗΠΑ (Αριζόνα και Πίτσμπουργκ) και Καναδά (Τορόντο). Παράλληλα εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν τονίζοντας πως «η καρδιά μας βρίσκεται με την οικογένεια του θύματος. Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές στην έρευνα τους για το συμβάν».

Την ίδια στιγμή η Αστυνομία, η οποία μελέτησε βίντεο από κάμερες στην περιοχή του δυστυχήματος, είπε πως αυτό θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί ακόμη και αν ο οδηγός είχε τον έλεγχο του οχήματος, αφού η άτυχη γυναίκα πετάχτηκε στο δρόμο μέσα από μια συστάδα δένδρων όπου δεν υπήρχε καθόλου φωτισμός.

Το αυτοκίνητο ήταν ένα Volvo XC90, με τη Volvo να ανακοινώνει ότι το λογισμικό που ήλεγχε την κίνηση του αυτοκινήτου δεν είναι δικό της. Να θυμίσουμε ότι η Volvo έχει στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων της συστήματα που αναγνωρίζουν στο δρόμο εμπόδια ή και πεζούς και φρενάρουν αυτόματα για να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Στο περιθώριο του δυστυχήματος να σημειώσουμε ότι τόσο η Uber όσο και η θυγατρική της Google, η Waymo, είχαν ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο να επιταχύνει την εισαγωγή των αυτόνομων οχημάτων στις ΗΠΑ, αλλά Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν μπλοκάρει τη σχετική νομοθεσία, εκφράζοντας ανησυχία για το πόσο αυτά τα οχήματα είναι ασφαλή.
Την ίδια στιγμή η οργάνωση  Consumer Watchdog που έχει σαν αντικείμενο την προστασία των καταναλωτών, βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει δηλώνοντας πως η Αριζόνα έχει εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο και ανεξέλεγκτο πεδίο δοκιμών κάθε λογής οχημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια.
Η πολιτεία της Αριζόνα ακολουθεί αυτήν την πολιτική, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξή της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στο Πίτσμπουργκ, επίσης πεδίο δοκιμών, την προηγούμενη εβδομάδα ένα αυτόνομο όχημα της Uber συγκρούσθηκε με ένα άλλο αυτοκίνητο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως αυτό δεν είναι το πρώτο δυστύχημα με εμπλοκή αυτόνομου οχήματος. Το 2016, ο οδηγός ενός Tesla είχε σκοτωθεί όταν το αυτοκίνητό του όντας σε mode αυτόνομης λειτουργίας είχε συγκρουστεί με ένα φορτηγό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube