Αυτό μπορεί να κάνει η τριβή σε ένα δισκόφρενο! [video]

Αυτό μπορεί να κάνει η τριβή σε ένα δισκόφρενο! [video]

Τι γίνεται αν πατήσεις συγχρόνως τέρμα γκάζι και φρένο για κάμποση ώρα;

Τα δισκόφρενα είναι μεγάλα και βαριά κομμάτια από χυτοσίδηρο, που πιέζονται από τα τακάκια για να επιβραδύνουν το αυτοκίνητο.

Είναι χοντρά και γερά για να αντέχουν σε μεγάλα φορτία και υψηλές θερμοκρασίες. Πολύ σπάνια σπάνε. Όμως όταν σπάσουν, το θέαμα είναι τρομακτικό. Δείτε τι έκαναν κάποιοι τρελοί για να διαλύσουν ένα δισκόφρενο. 

Οι Φιλανδοί YouTubers του Beyond the Press –κάτι σαν τους Mythbusters– αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να διαλύσουν ένα δισκόφρενο πατώντας με το ένα πόδι το φρένο και με το άλλο τέρμα γκάζι. Σήκωσαν λοιπόν τη μια πλευρά ενός Ford Fiesta, αφαίρεσαν τον τροχό για να βλέπουν το δισκόφρενο και σφήνωσαν τον απέναντι τροχό για να μη γυρίζει. Καθώς το Fiesta είχε ένα συνηθισμένο, ανοιχτό διαφορικό, όλη η ροπή μεταφέρθηκε στο ημιαξόνιο με τη μικρότερη αντίσταση, επιταχύνοντας το δισκόφρενο με τρελό ρυθμό.

Δείτε λοιπόν στο παρακάτω video τι έγινε όταν οι Φιλανδοί χρησιμοποίησαν τα τακάκια για να σταματήσουν το περιστρεφόμενο με μεγάλη ταχύτητα δισκόφρενο. Ο δίσκος δεν είχε καμία τύχη απέναντι σε όλη τη θερμότητα που αναπτύχθηκε από την τριβή.

Ενδιαφέρον θα ήταν να μας έδειχναν πόσο θα άντεχε και ένας ανθρακονημάτινος/κεραμικός δίσκος – αλλά αυτοί είναι πολύ ακριβοί...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube