Αθωράκιστο το σύστημα «keyless entry» στην κλοπή [video]

Αθωράκιστο το σύστημα «keyless entry» στην κλοπή [video]

H ADAC έδωσε στη δημοσιότητα και το video με την προσομοίωση της εύκολης κλοπής αυτοκινήτων που είναι εξοπλισμένα με σύστημα «εισόδου χωρίς κλειδί».

H ADAC, η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου, πρόσφατα αποκάλυψε τα ευρήματα της δοκιμής για το πόσο εύκολο είναι για τους κλέφτες να παραπλανήσουν τα συστήματα «keyless entry» και να κλέψουν τα αυτοκίνητα. Μια δοκιμή που απλώς επιβεβαιώνει την τρωτότητά τους που τη γνωρίζαμε ήδη.

Η τεχνική περιλαμβάνει αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με κλειδιά-πομπούς για είσοδο χωρίς κλειδί (keyless entry). Υπό κανονικές συνθήκες το κλειδί, που χρησιμοποιεί ένα ράδιο-σήμα, χρειάζεται να βρίσκεται σε απόσταση ενός δύο μέτρων μακριά από το αυτοκίνητο. Οι ερευνητές της ADAC βρήκαν ότι με κάποιο σχετικά φθηνό εξοπλισμό θα μπορούσαν να εντοπίσουν το σήμα από ένα κοντινό κλειδί (π.χ. στο διπλανό τραπέζι ενός café) και να το ενισχύσουν έτσι ώστε να είναι λειτουργικό για αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Ο εξοπλισμό λέει η ADAC στοιχίζει μόλις €200.

Με το που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο, οι ερευνητές (ή οι κλέφτες, ακόμα χειρότερα) θα μπορούσαν να βάλουν εμπρός και να φύγουν, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα στο μοτέρ να λειτουργεί και το αυτοκίνητο να οδηγηθεί, ακόμη και όταν το κλειδί που εκπέμπει το σήμα βρεθεί εκτός ακτίνας. Όπως δήλωσε ο Arnulf Thiemel, μηχανικός της ADAC, o κλέφτης θ μπορούσε να οδηγά το αυτοκίνητο μέχρι να μείνει από καύσιμο ή, στην περίπτωση πουδεν έσβηνε το μοτέρ, να οδηγά θεωρητικά «επ’ άπειρον».

Η ADAC χρησιμοποίησε την τεχνική αυτή σε 12 μάρκες, περιλαμβανομένων των Audi, BMW, Opel και Chevrolet, Ford, Kia και Toyota, δοικιμάζοντας συνολικά πάνω από 20 μοντέλα

Η τεχνική για χακάρισμα αυτού του είδους δεν είναι νέα, αλλά η ADAC το επανέφερε ως θέμα, καθώς αποτελεί απειλή για τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι να κρατάς το κλειδί όταν δεν χρησιμοποιείται φυλαγμένο σε μια συσκευή εμπλοκής του σήματος, όπως για παράδειγμα ένα κλωβό Faraday. Ακόμα και το ψυγείο θα μπορούσε να μπλοκάρει το ράδιο-σήμα ενός κλειδιού, σύμφωνα με τους The New York Times.

Και αυτή δεν ήταν παρά μια απλή επίδειξη για το πόσο εύκολο και ανέξοδο αποτελεί για τους κλέφτες να σου κλέψουν το αυτοκίνητο. Ενώ από την άλλη οι κατασκευαστές δεν έχουν μέχρι στιγμής να προτείνουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές λύσεις-αντίδοτο. Αυτό ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης επίδειξης της ADAC επίδειξη –και εμείς με τη σειρά μας σας το υπενθυμίζουμε ως απειλή.

Τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των κατασκευαστών που οπωσδήποτε υποχρεούνται να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα και μάλιστα γρήγορα.

[Πηγή ADAC]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube