Απόλυση του επικεφαλής της Ford, Mark Fields, αναφέρουν δημοσιεύματα

Απόλυση του επικεφαλής της Ford, Mark Fields, αναφέρουν δημοσιεύματα

H Ford Motor Co έπαυσε από τα καθήκοντά του το διευθύνοντα σύμβουλό της και τοποθέτησε στη θέση του τον επικεφαλής του Ford Smart Mobility, Jim Hackett, σύμφωνα με τους Forbes.

Η Ford Motor Co. απέλυσε το μέχρι τώρα CEO της και τον αντικατέστησε με τον Jim Hackett, επικεφαλής μέχρι σήμερα του βραχίονα Smart Mobility, αναφέρουν οι Forbes και άλλα πρακτορεία ειδήσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση της απομάκρυνσης του Mark Fields θα γίνει σήμερα, σύμφωνα με πηγή των Forbes. Από τη μεριά της η Ford δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές, λέγοντας σε ανακοίνωσή της: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στα σχέδιά μας για την ανάπτυξη της αξίας και της κερδοφορίας μας. Δεν σχολιάζουμε κερδοσκοπικές αναφορές ή φήμες».

Ο 62χρονος Jim Hackett, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιπλώσεων Steelcase ήρθε στη Ford μόλις το 2013 και από πέρυσι τέθηκε επικεφαλής του Ford Smart Mobility. Η Ford δημιούργησε αυτό τον τομέα τον προηγούμενο χρόνο, προκειμένου να διαχειριστεί τις επενδύσεις της στα αυτόνομα αυτοκίνητα και στις νέες υπηρεσίες κινητικότητας. Ο Fields είχε επενδύσει ήδη δισεκατομμύρια στα αυτόνομα αυτοκίνητα και σε πειράματα κοινής χρήσης των αυτοκινήτων στη μετακίνηση, σε μια αγορά όπου η παραδοσιακή αυτοκίνηση βρισκόταν και βρίσκεται σε ύφεση.

Εν τω μεταξύ, σε άλλες αναφερθείσες κινήσεις, ο Jim Farley, πρόεδρος της Ford στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, θα εποπτεύει για τη Ford, το παγκόσμιο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις της εταιρείας, αλλά και τη Lincoln Motor Co. αναφέρουν η εφημερίδα «The Detroit News». Επίσης αναφέρει ότι ο Joe Hinrichs, επικεφαλής της Ford Βορείου Αμερικής θα διαχειρίζεται παγκοσμίως τα τμήματα Εξέλιξης Προϊόντων, Κατασκευής και Εργαστηριακών Μελετών, το Τμήμα Αγοράς, και το τμήμα Περιβάλλοντος και Μηχανολογίας για την Ασφάλεια. Η εφημερίδα για τις αλλαγές αυτές επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της Ford, σύμφωνα με την «The Detroit News», συνεχίζονται με τον Marcy Klevorn, αντιπρόεδρο της Τεχνολογίας της Πληροφορίες να αναλαμβάνει το πόστο του Hackett, ως προέδρου του Ford Smart Mobility και όπως αναφέρει η εταιρεία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της την προσεχή Παρασκευή στο ΔΣ.

Οι Forbes εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι ο Ray Day, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, θα αντικατασταθεί από τον Mark Truby που είναι επικεφαλής του ίδιου τομέα για τη Ford Aσίας Ειρηνικού.

Ο 56χρονος Fields τον τελευταίο καιρό βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση για τη πτώση της μετοχής της εταιρείας, καθώς και για τα κατώτερα των εκτιμήσεων κέρδη. Μέλη του ΔΣ πρόσφατα αναφέρεται ότι έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική του Fields σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, σε ότι έχει να κάνει με τις τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία για τα αυτόνομα και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πτώση της μετοχής της εταιρείας κατά 40% από τον Ιούλιο του 2015, οπότε και ο Fields πήρε τα τιμόνι του Μπλε Οβάλ από τον Alan Mullally, δεν τον βοήθησε να εδραιώσει τη θέση του διά μέσου της αποδοχής των επιλογών του για το μέλλον.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, η Ford ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας στη Β. Αμερική και στην Ασία, σε μια κίνηση περιστολής του κόστους, καθώς συνεχίζει να επενδύει σε αυτό που ονομάζει «αναδυόμενες ευκαιρίες». Αυτή ο τύπος κινήσεων που συνήθως εφαρμόζεται σε επιχειρηματικές μονάδες που βρίσκονται σε δυσχέρεια και οικονομική δυσπραγία, ήρθε παραδόξως σε μια περίοδο σχετικής άνθησης για τη βιομηχανία.

Πριν πάρει στα χέρια του το τιμόνι της Ford, o Fields υπηρέτησε το Μπλε Οβάλ από διάφορα πόστα, μεταξύ αυτών και του επικεφαλής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, ο Fields ήτα ο αρχιτέκτονας του σχεδίου «Way Forward» για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης που έβλεπε τα κέρδη της να εξαφανίζονται κατά τη τελευταία ύφεση της βιομηχανίας. Πριν από τη Ford, o Fields υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της Mazda.

Όταν ο Fields παρέλαβε το 2014 τη σκυτάλη από τον Mulally, παρέλαβε ταυτόχρονα και ένα παγκόσμιο κατασκευαστή με σχεδόν κέρδη-ρεκόρ. Επέβλεψε τη μετατροπή του κερδοφόρου F-150 προκειμένου να υιοθετήσει αλουμινένιο αμάξωμα, καθώς και στο λανσάρισμα δεκάδων άλλων μοντέλων. Ανάμεσα στις κινήσεις του ήταν και να ορίσει πρόεδρο για να διευθύνει ξεχωριστά τη Lincoln Motor Co., προκειμένου να αναβιώσει εμπορικά το ιστορική αμερικανική φίρμα πολυτελείας. Τότε, τα στελέχη της εταιρείας, περιλαμβανομένου του προέδρου της, Bill Ford, να επισήμαιναν ότι η μετάβαση από τον ένα διευθύνοντα σύμβουλο στον άλλο έγινε ομαλά και χωρίς παρατράγουδα.
Αλλά ο Mark Fields βρέθηκε στο μάτι το κυκλώνα τα τελευταία χρόνια, καθώς η Wall Street δεν εντυπωσιάστηκε ούτε από τα κέρδη της Ford, αλλά ούτε και από τα σχέδιά της για το μέλλον. Μάλιστα, στο τελευταίο ΔΣ του 2016, ένας από τους μετόχους ζήτησε να επαναφέρουν τον Mulally, μια δημοφιλή είναι η αλήθεια προσωπικότητα που συνέβαλε τα μέγιστα στο να σωθεί η εταιρεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube