Ανοίγει και πάλι τις πύλες του το Μουσείο της Alfa Romeo

Ανοίγει και πάλι τις πύλες του το Μουσείο της Alfa Romeo

Η Fiat και η Ιταλική Αρχή για την διαχείριση των Πολιτισμικών Αγαθών ήρθαν σε συμφωνία για το άνοιγμα του Μουσείου της Alfa Romeo στο Arese

Το 2011, λίγο μετά τον εορτασμό των 100 χρόνων της Alfa Romeo, η Fiat έκλεισε το Μουσείο με πρόσχημα την ανακαίνιση. Οι μήνες περνάγανε και κανένα συνεργείο δεν έκανε την εμφάνιση του στο κτίριο ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν πολλές φήμες για ενδεχόμενη πώληση της πολύτιμης συλλογής σε ιδιώτες.

Τότε ήταν που επενέβη το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και χαρακτήρισε την συλλογή ως «Πολιτισμικός Θησαυρός Εθνικού Ενδιαφέροντος» εμποδίζοντας έτσι κάθε σκέψη πώλησης η εκμετάλλευσης της χωρίς την έγγραφη άδεια του εκάστοτε Υπουργού Πολιτισμού.

Με βάση τον νόμο η Fiat έπρεπε να καταστήσει την συλλογή προσβάσιμη σε όλους έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου ενώ καθίσταται και υπεύθυνη για την καλή κατάσταση των αυτοκινήτων και υπόλογη στο νόμο σε περίπτωση αδικαιολόγητης φθοράς η κλοπής λόγω αδιαφορίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Fiat έκανε προσφυγή ενάντια στην απόφαση και στο μεσοδιάστημα κράτησε το Μουσείο κλειστό, όλα φαινόταν πως θα λυνόταν στο Δικαστήριο στις 24/10 του 2014 αλλά τελικά η Αρχή και η Fiat συνεργάστηκαν και φαίνεται πως ο σκόπελος ξεπεράστηκε.

Εν τέλει το Museo Storico Alfa Romeo θα ανακαινισθεί ριζικά και θα αποκτήσει νέο χώρο με καταστήματα merchandising, ένα showroom, μια διαδρομή για test drives και επιδείξεις αλλά και έναν χώρο για την παραλαβή νέων αυτοκινήτων από τους πελάτες.

Οι συνομιλίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και η συμφωνία δεν έχει δημοσιευτεί αλλά είναι δεδομένο πως ο Νομός της Λομβαρδίας ήθελε διακαώς το Μουσείο να είναι λειτουργικό με την ευκαιρία της διοργάνωσης της EXPO το 2015, κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί καθώς λόγω των καθυστερήσεων δεν θα είναι έτοιμο το Μάιο του 2015 αλλά στα μέσα του καλοκαιριού.

Κανείς δεν ξέρει τι ανταλλάγματα πήρε το Gruppo για το «δώρο» που θα κάνει στο Ιταλικό Δημόσιο αλλά το σίγουρο είναι ότι ο χαρακτηρισμός ως «θησαυρός» της συλλογής παραμένει και δεν προσβάλλεται από την Fiat,  ως εκ τούτου και τα 250 αυτοκίνητα της συλλογής θα παραμείνουν στη θέση τους, ακόμα και τα 8 που είναι σε δύο αντίτυπα από τα οποία η Fiat θέλησε να πουλήσει το ένα για να χρηματοδοτήσει τα έργα. Τι αξία μπορεί να έχουν 8 μόνο αυτοκίνητα; Ας πούμε απλά ότι αν έβγαινε προς πώληση η Alfetta 159 του Fangio ίσως να έσπαγε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

[Πηγή: theitalianjob.gr]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube