2019 WCOTY – Αποστολή στο Los Angeles [video]

2019 WCOTY – Αποστολή στο Los Angeles [video]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ετήσιο test drive event των υποψηφίων μοντέλων για το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς, με τη συμμετοχή 40 δημοσιογράφων και 50 αυτοκινήτων. Είμασταν εκεί, φυσικά.

Ως συμμετέχοντες στο θεσμό World Car Awards με δικαίωμα (και υποχρέωση) ψήφου για το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς, ταξιδέψαμε στο Los Angeles για να συμμετάσχουμε στο ετήσιο test drive event. Η φετινή ήταν η πλέον πετυχημένη διοργάνωση, τόσο σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα αυτοκίνητα όσο και την προσέλευση των δημοσιογράφων. Χρόνο με το χρόνο το World Car Awards δυναμώνει. Η πρόοδος είναι μάλιστα γεωμετρική, καθώς εμπεδώνεται ο παγκόσμιος χαρακτήρας και η δυναμική ενός θεσμού που δεν αφορά μόνο την 3η παγκοσμίως αγορά του πλανήτη (την Ευρώπη), αλλά και την δεύτερη (Αμερική), και την 1η (Κίνα). Καθώς επίσης και όλες τις αναπτυσσόμενες, με πρώτη από όλες την Ινδία.

Η συνάντηση τους Los Angeles, διάρκειας μιας εβδομάδας, είναι ο σημαντικότερος σταθμός του ταξιδιού που ξεκινά κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο με την ανακοίνωση των υποψήφιων μοντέλων και ολοκληρώνεται στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης την άνοιξη, με την ανακοίνωση του νικητή. Είναι η 5η χρονιά που διοργανώνεται το συγκεκριμένο event, στον ίδιο μάλιστα χώρο, στην Pasadena. Για εμάς ήταν η πρώτη συμμετοχή, ως νέα μέλη του θεσμού από το περασμένο καλοκαίρι. Εργοστάσια όπως η Aston Martin, η Jaguar, η Volvo, η Toyota, η Suzuki, η BMW, η Honda, η Hyundai (και η θυγατρική Genesis), μεταξύ άλλων, τίμησαν την εκδήλωση  και τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους στέλνοντας αυτοκίνητα αλλά και στελέχη ακόμη και από την Ευρώπη, προκειμένου να βοηθήσουν να διαμορφώσουμε την άποψη που εκφράζει η σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο ψηφοφορία.

Πεδίο των δοκιμών είναι το Angeles Crest Highway, τμήμα της φημισμένης Route 66 στο δυτικό άκρο της. Το Nurburgring του Los Angeles, θα μπορούσε κανείς να πει με μια (μικρή) δόση υπερβολής. Μια απίθανη διαδρομή με γρήγορες καμπές, χασίματα, εντυπωσιακές κλίσεις, απαιτητικά εσάκια και… καθόλου αστυνομία, ανηφορίζει ως και τα 1.200 μέτρα. Ενώ η πρόσβαση από το αρχηγείο της Pasadena είναι πανεύκολη, υπόθεση 10 λεπτών σε ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου που δεν κολλάει ποτέ από κίνηση. Η ποικιλία στην χάραξη, στην ποιότητα της ασφάλτου και στο περιβάλλον επιτρέπουν να σχηματίσεις μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε αυτοκίνητο. Και δείχνουν ότι το σημείο έχει επιλεγεί καθόλου τυχαία από δημοσιογράφους για… δημοσιογράφους. Από ανθρώπους που θέλουν να οδηγούν και να σχηματίζουν άποψη αντί να αναπαράγουν δελτία Τύπου ή/και στερεότυπα.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ZF. Τη γνωρίζουμε ως κατασκευαστή συστημάτων μετάδοσης. Αλλά στο 2019 WCOTY Test Drive Event είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε το πραγματικό μέγεθος  ενός τεχνολογικού κολοσσού που αναπτύσσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα των μεταφορών, προετοιμάζοντας το αύριο. Στις επόμενες ημέρες/εβδομάδες θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε περισσότερα για αυτό, καθώς βέβαια και τη γνώμη μας για τα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε. Κάποια από αυτά πριν ακόμη λανσαριστούν στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπως το ολοκαίνουριο Toyota RAV4 και το φουτουριστικό PHEV/Fuel Cell Hyundai Nexo. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που νιώθεις τη σημαντική διαφορά να βρίσκεσαι εκεί που δημιουργούνται οι εξελίξεις.

Μιλώντας για το επίκεντρο των εξελίξεων, βρεθήκαμε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Los Angeles και παρακολουθήσαμε τη στιγμή της αποκάλυψης της νέας γενιάς 992 της Porsche 911. History in the making… Αλλά επειδή αυτή ήταν αδύνατο να την οδηγήσουμε, αναζητήσαμε παρηγοριά στην εξωτική Aston Martin Vantage.

Πήγαμε επίσης στην AAR, στην ομάδα-συνεργείο του θρύλου των αγώνων Dan Gurney. Εκτός από τις αμέτρητες νίκες σε αγώνες  Can Am και Indy, ο Dan είχε κερδίσει στο Le Mans με Ford αλλά και στη Formula 1, και μάλιστα με αυτοκίνητο δικής του σχεδίασης και κατασκευής. Επισκεφθήκαμε και την Hillbank / Superformance, εκεί που φτιάχνονται ακόμη continuation models των θρυλικών Ford GT40 και AC Cobra με την άδεια (και την αυθεντική συνταγή) του Carol Shelby. Επειδή κάποιος είπε «δεν είσαι πραγματικός petrolhead αν έρθεις στην California και δεν…». Challenge accepted, λοιπόν. Μείνετε συντονισμένοι.

Φωτογραφίες: Φωτεινή Πίμπα

Φωτογραφία ανοίγματος και video: Yasuhiko Sato & Louis Saturnino

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube