H VW εξελίσσει διαδραστικά φώτα [video]

H VW εξελίσσει διαδραστικά φώτα [video]

Θα βοηθούν στην επικοινωνία ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τους άλλους χρήστες του δρόμου.


Στο κοντινό μέλλον, τα εμπρός και πίσω φώτα δεν θα περιορίζονται στο να φωτίζουν το δρόμο μπροστά ή να δείχνουν τη θέση του αυτοκινήτου. Η Volkswagen λέει ότι η τεχνολογία φωτισμού που εξελίσσει θα φτάνει μέχρι την επικοινωνία για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε ένα διεθνές workshop, η εταιρεία έδειξε πώς τα μελλοντικά συστήματα φώτων θα βελτιώσουν την ασφάλεια και θα εξατομικεύσουν τη σχεδίαση των αυτοκινήτων.
 
Στο μέλλον, τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα φέρουν τους χρήστες των δρόμων αντιμέτωπους με νέες καταστάσεις, όπως η έλλειψη οπτικής επαφής με τους οδηγούς. Εκεί θα μπουν στο παιχνίδι οι νέες, διαδραστικές λειτουργίες φωτισμού.

Φώτα που θα προβάλλουν πληροφορίες στο δρόμο
Tα διαδραστικά συστήματα θα περιλαμβάνουν προβολείς micro-pixel HD με έως και 30.000 πηγές φωτός (κάτι που ήδη υπάρχει στην Mercedes-Maybach S-Class). Τα φώτα micro-pixel HD θα προβάλλουν πληροφορίες κατευθείαν πάνω  στο οδόστρωμα, βελτιώνοντας περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας.

VW διαδραστικοί προβολείς

Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων βοηθημάτων όπως το “Optical Lane Assist”, που προβάλλει λωρίδες κυκλοφορίας μπροστά στο αυτοκίνητο. Το σύστημα αυτό δίνει στον οδηγό ακριβείς πληροφορίες για το πλάτος του αυτοκινήτου και την απόσταση από τα σημάδια οριοθέτησης του δρόμου, όπως τα κολονάκια (κάτι ανάλογο κάνουν σήμερα οι κάμερες οπισθοπορείας με ενεργή καθοδήγηση).

Πίσω φώτα με δυνατότητα προειδοποίησης και με εξατομικευμένα σχέδια
Τα νέα συστήματα φωτισμού περιλαμβάνουν και  πίσω φωτιστικά σύνολα τύπου matrix, που η VW λέει ότι θα φέρουν την επανάσταση. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις κινδύνου, τα πίσω φώτα θα παρέχουν επικοινωνία από αυτοκίνητο προς αυτοκίνητο.

VW διαδραστικά πίσω φώτα

Επιπλέον, νέες λειτουργίες υποβοήθησης, όπως το σύστημα “Optical Park Assist” που βασίζεται σε μικρο-φακούς, θα βελτιώσουν την ασφάλεια στις μανούβρες. Για παράδειγμα, θα προβάλλουν την επιλεγμένη πορεία του αυτοκινήτου πάνω στο δρόμο για να προειδοποιούν τους περαστικούς κατά τη διαδικασία του παρκαρίσματος.

VW τούνελ δοκιμών φωτισμού

Η VW δοκιμάζει τη μελλοντική τεχνολογία φωτισμού σε ένα κέντρο ερευνών μέσα στα κεντρικά της, στο Wolfsburg. Χρησιμοποιεί ένα τούνελ φωτισμού μήκους 100 μέτρων, πλάτους 15 και ύψους 5 μέτρων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το τούνελ αυτό έχει μειώσει το χρόνο εξέλιξης για τους προβολείς, τα πίσω φώτα και το φωτισμό της καμπίνας. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως διότι απαιτούνται λιγότερες χρονοβόρες νυχτερινές διαδρομές.

[Πηγή: Volkswagen]

Υ.Γ. Αλήθεια, το πίσω φανάρι στις φωτογραφίες μήπως είναι του επερχόμενου Golf VIII και τους ξέφυγε;
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube