Ford Falcon GTHO Phase III: Ρεκόρ με $1+ εκατ. σε δημοπρασία [videos]

Ford Falcon GTHO Phase III: Ρεκόρ με $1+ εκατ. σε δημοπρασία [videos]

Δύο από τα σπανιότερα κλασικά αυστραλέζικα κομμάτια ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. αυστραλέζικα δολάρια σε δημοπρασία το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Αυστραλοί ειδικοί επί των δημοπρασιών στα κλασικά αυτοκίνητα αναμένουν να κατακλυστούν από ιδιοκτήτες της θρυλικής Ford Falcon GTHO Phase ΙΙΙ, ύστερα το μοναδικό φαινόμενο που ένα τέτοιο αυτοκίνητο έθεσε νέο ρεκόρ δημοπρασίας με $1.030.000 (περίπου €661.300) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Αυτό το πρωτόφαντο παράδειγμα με το Falcon, που κάποτε ανήκε στον Αυστραλό παίκτη του κρίκετ, Jeff Thomson, έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων -το πρώτο αυστραλέζικο αυτοκίνητο παραγωγής που το πετυχαίνει- στο Lloyds Auctions στο Bathurst το Σάββατο.

Πετυχαίνοντας περισσότερες από 200 φορές την τιμή του καινούργιου Falcon GTHO Phase III το 1971 (κάτι παραπάνω από 5.000 αυστραλέζικα δολάρια) ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια, το πρώην του Thommo «Hoey» διέλυσε το ρεκόρ τιμής του κλασικού αυστραλέζικου αυτοκινήτου. Που για την Ιστορία ήταν επίσης ένα GTHO Phase III του 1971 που το σφυρί του δημοπράτη το κατακύρωσε για $750.000 τον Ιούνιο του 2007.

Ο Thomson αγόρασε το βραβευμένο Falcon για 23.000 δολάρια στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να φοράει τις αρχικές ζώνες ασφαλείας, την ορίτζιναλ μοκέτα, τη ρεζέρβα και διαθέτει πλήρες ιστορικό και ημερολόγιο. Διέθετε ακόμη και τις φωτογραφίες του «Thommo» με το αυτοκίνητο -ήταν κάποτε ο ταχύτερος κρίκετ πίτσερ  στον κόσμο.

Ford Falcon GTHO Phase III 1971

Με πέτσινη ισχύ 306 PS (προς εξευμενισμό των ασφαλιστών) από το μοτέρ Cleveland V8 των 5.752 cc (352 ci), το GTHO απέδιδε στην πραγματικότητα 374 PS στις 5.400 rpm και 52,5 kgm στις 3.400 rpm. Συνδυασμένο με 4άρι χειροκίνητο σασμάν, το GTHO κατατασσόταν ως η ταχύτερη 4πορτη μπερλίνα στον κόσμο, νωρίς τη δεκαετία του ’70. Να σημειώσουμε ότι τα πρώτα αυτοκίνητα ήταν εφοδιασμένα με κόφτη στις 6.150 rpm, αλλά όταν τον απενεργοποιούσες, ανέβαζε πάνω από τις 7.000 rpm ακόμη και με 4η.

Cleveland V8 352 ci

Και για να πάρετε μια τάξη μεγέθους των επιδόσεων, το GTHO έφτανε σχεδόν τα 230 km/h (στις 6.150 rpm), ενώ χρειαζόταν 6,4” για το σπριντ των 0-100 km/h και 14,4” για το 400άρι με το στάνταρ μπλοκέ διαφορικό Detroit, με σχέση 3,25:1. Για τους απαιτητικούς υπήρχε και έξτρα διαφορικό 3,9:1 που έδινε στα 400 m χρόνο 13,9”.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο κινητήρας του GTHO ήταν τόσο ισχυρός, που ο τότε υπουργός Μεταφορών της Αυστραλίας, Milton Morris, ζήτησε την απαγόρευσή του. Η παραγωγή του πήρε τέλος ελάχιστα αργότερα, αλλά όχι πριν το Falcon GTHO θεμελιώσει την ιστορική θέση του στo αυστραλέζικο motoring.

Ford Falcon GTHO Phase III 1971

Σήμερα πιστεύεται ότι λιγότερα από 100 κομμάτια, βρίσκονται εν ζωή, από τα 300 που κατασκευάστηκαν μεταξύ του Μαΐου και του Νοεμβρίου του 1971. Το Falcon GTHO εξελίχτηκε ειδικά για αγώνες και κατέλαβε τις πέντε από τις έξι πρώτες θέσεις στο Bathurst 1000 του 1971. Η σπανιότητά του δε, το εκτοξεύει σε τιμή με 6ψήφια και πλέον και 7ψήφιο νούμερο. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη δραστηριότητα στις πωλήσεις από άλλους ιδιοκτήτες και επενδυτές.

Ford Falcon GTHO Phase III 1971

«Τώρα που το έχουμε φτάσει στα επτά ψηφία, περιμένουμε να κατακλυστούμε από ιδιοκτήτες και αγοραστές του Phase III, κάτι που είναι συναρπαστικό για όλους τους κλασικούς συλλέκτες αυτοκινήτων και επενδυτές στην Αυστραλία», δήλωσε ο επικεφαλής των Lloyds Classic Car Auctions, Bill Freeman.

Το εμβληματικό Ford δεν ήταν το μοναδικό αυστραλέζικο muscle-car με ισχυρή ζήτηση το Σάββατο που μας πέτασε, καθώς ένα εξαιρετικά σπάνιο Holden Torana A9X GMP&A πουλήθηκε για $500.000.

Πρόκειται για ένα από τα 33 δείγματα που κατασκευάστηκαν και το μοναδικό Torana που έχει γράψει στο οδόμετρό του μόλις 14 km. Στη συνέχεια μάλιστα διατηρήθηκε σχεδόν σαν καινούργιο, σε ένα γκαράζ με… χτισμένες πόρτες για περισσότερα από 30 χρόνια.

«Και αυτή πώληση δείχνει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον για κλασικά Ford και Holden συνεχίζει να ανεβαίνει ύστερα από την έκλειψη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Αυστραλίας», δήλωσε ο Freeman.

Περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν στη δημοπρασία ρεκόρ στο Bathurst, η οποία είναι τώρα η έδρα της Lloyds Classic Car Auctions.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube