Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz GLE [video]

Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz GLE [video]

Το 2011, η Mercedes-Benz λανσάρισε την τρίτη γενιά της M-Class. Όταν ανανεώθηκε το 2015, το αυτοκίνητο μετονομάστηκε σε GLE. Και τώρα έχουμε εμπρός μας την ολοκαίνουργια GLE, πάντα πιο κομψή και τεχνολογικά προηγμένη.

Σημείο έκπληξης. Από την πρώτη γενιά της M-Class, υπάρχει μια αισθητική συνέχεια και η δεύτερη γενιά δεν τόλμησε να σπάσει το αισθητικό αυτό κατεστημένο. Στα διαφοροποιά στοιχεία τώρα, βλέπουμε το γυάλινο ξεχωριστό τεταρτημόριο πίσω που ξεχωρίζει από την υπόλοιπη πλευρική κρυστάλλινη επιφάνεια και ενώνεται με το πίσω παρμπρίζ. Επίσης, τα φανάρια εμπρός πίσω λέπτυναν, ενώ η νέα διάταξή τους ενισχύει το πλάτος του αυτοκινήτου.

Αισθητικά, η νέα GLE παρουσιάζεται με δύο προσωπικότητες, ανάλογα με πιο «ρούχο» φοράει. Η μια είναι η πιο κλασική και περιπετειώδης, με «ακατέργαστο» πλαστικό στη βάση των προφυλακτήρων και γύρω από τους τροχούς, καθώς και προστατευτικά στοιχεία με νικελένια απόχρωση. Μαζί με αυτά, υπάρχει και μια πρωτοεμφανιζόμενη, 8πλευρη μάσκα. Η άλλη προσωπικότητα της νέας GLE είναι η πιο σπορ. Σχεδόν εξ ολοκλήρου βαμμένη, με μεγαλύτερους αεραγωγούς και με πλέγμα στην τραπεζοειδή γρίλια της μάσκας, όπως στην τελευταία Α-Class.

Mercedes-Benz GLE 2018

Στην καμπίνα της προηγούμενης GLE ήταν εμφανή τα σημάδια γήρατος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό χρονολογείται από το 2011. Το νέο λοιπόν έκανε άλμα στο χρόνο, ενσωματώνοντας τα τελευταία gimmicks της φίρμας, φυσικά με τις δύο γνωστές μας πια οθόνες των 12,3 ιντσών εν σειρά. Και κάτι νέο για την περίπτωση: Το σύνολο αυτό, οπτικά, ενώνεται με τους αεραγωγούς ή… σχεδόν, καθώς ο δεξής φαίνεται ψεύτικος. Αεραγωγοί υπάρχουν επίσης στο κέντρο, στη φαρδιά διακοσμητική λωρίδα, ως τέσσερα ορθογώνια ανοίγματα. Ο οδηγός και ο συνοδηγός χωρίζονται από μια μεγάλη κεντρική κονσόλα που ενσωματώνει χειρολαβές. Η GLE τέλος, εγκαινιάζει ένα νέο head-up display μεγάλου μεγέθους.

Mercedes-Benz GLE 2018

H νέα GLE επωφελείται από το κατά οκτώ πόντους μεγαλύτερο μεταξόνιο για να προσφέρει μεγαλύτερο πίσω χώρο για τα πόδια κατά 6,9 cm. O «ουρανός» πήρε επίσης μπόι με 3,3 cm. Στη στάνταρ διαμόρφωση, το αυτοκίνητο διαθέτει διαιρούμενο πίσω κάθισμα 40:20:40. Προαιρετικά, η Mercedes-Benz θα διαθέτει όλα τα καθίσματα με ηλεκτρικές ρυθμίσεις. Ο όγκος φόρτωσης είναι στα 825 lt και μπορεί να ανέβει μέχρι 2.055 lt. Επίσης να σημειώσουμε ότι το πίσω κάθισμα ανακλίνεται και από λεβιέδες μέσα στο πορτμπαγκάζ. Τέλος, με την αερανάρτηση, το κατώφλι φόρτωσης μπορεί να μειωθεί κατά τέσσερις πόντους, ενώ μια τρίτη σειρά καθισμάτων θα διατίθεται επίσης με επιπλέον χρέωση.

Mercedes-Benz GLE 2018

Οι γερμανικές φίρμες είθισται να λανσάρουν τα νέα μοντέλα με περιορισμένη γκάμα, την οποία εμπλουτίζουν συν τω χρόνω, αλλά στην περίπτωση της νέας GLE έφτασαν στα άκρα: Η Mercedes-Benz προς το παρόν ανακοίνωσε μόνο ένα μοτέρ! Πρόκειται για έναν 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα με 367 άλογα, συνδυασμένο με ελαφρύ υβριδικό σύστημα μέσω μίζας-εναλλάκτη που ανακτά ενέργεια και την επιστρέφει (λειτουργία EQ Boost), υπό τη μορφή 22 PS.

Mercedes-Benz GLE 2018

Η Mercedes-Benz διευκρινίζει ότι η γκάμα θα επεκταθεί γρήγορα, με 4κύλινδρους βενζινοκινητήρες, ντίζελ και μια επαναφορτιζόμενη υβριδική GLE, ενώ το αυτόματο 9άρι σασμάν θα αποτελεί κοινό τόπο σε όλη την γκάμα. Στα 4κύλινδρα μοντέλα, η τετρακίνηση 4MATIC χρησιμοποιεί transfer case που θα κατανέμει τη ροπή μεταξύ των αξόνων σε σταθερή αναλογία 50:50. Και οι τροχοί που θα σπινάρουν, θα φρενάρονται ξεχωριστά με στοχοθετημένη πέδηση από την ηλεκτρονική διαχείριση του συστήματος. Στις GLE με τους έξι και τους οκτώ κυλίνδρους υπάρχει transfer case που ενσωματώνει έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη, ο οποίος επιτρέπει την κατανομή από 0 έως 100% της ροπής σε κάθε άξονα.

Όσον αφορά τα βοηθήματα, η νέα GLΕ είναι ο άρχων του μποτιλιαρίσματος. Η ρύθμιση της ταχύτητας και ο ενεργός έλεγχος απόστασης actif Distronic είναι σε θέση να προβλέπουν τη κυκλοφοριακή συμφόρηση χάρη στις πληροφορίες που μεταδίδει το GPS που είναι συνδεδεμένο με τις πληροφορίες κυκλοφορίας. Μόλις το σύστημα ανιχνεύει την ορατή επιβράδυνση της κυκλοφορίας (η συμφόρηση ανιχνεύεται επίσης από μια κάμερα και ένα ραντάρ), ένας «ενεργός βοηθός συμφόρησης» εξασφαλίζει αυτόνομη οδήγηση μέχρι περίπου τα 60 km/h. Εάν η GLE σταματήσει, μπορεί να ξαναξεκινήσει μόνη της -μέγιστος χρόνος ακινησίας το ένα λεπτό. Σε δρόμους με πολλές λωρίδων, το βοήθημα κατεύθυνσης διαθέτει μέχρι και λειτουργία που διευκολύνει τη διέλευση ενός οχήματος έκτακτης ανάγκης, οδηγώντας την GLE να κινείται οριακά στην άκρη της διαγράμμισης. Η Mercedes-Benz προσφέρει επίσης για πρώτη φορά ένα βοήθημα ελιγμών με ρυμουλκούμενο.

Mercedes-Benz GLE 2018

Στον τομέα της άνεσης, εκτός από το σύστημα που αναλύει τη επιφάνεια του οδοστρώματος (Road Surface Scan) και εκείνο που αντισταθμίζει την κλίση στις στροφές, η GLE διαθέτει ένα νέο E-Active Body Control. Αυτό ρυθμίζει ξεχωριστά τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης και της απόσβεσης κάθε τροχού για να αντισταθμίσει όχι μόνο τις κινήσεις από την κλίση, αλλά και το βούτηγμα του εμπρός μέρους και τις κάθετες κινήσεις.

Στον τομέα της συνδεσιμότητας, υπάρχει το ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα MBUX, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Α-Class. To σύστημα ενσωματώνει εντολές μέσω χειρονομιών που επιτρέπουν την ενεργοποίηση λειτουργιών ή την εμφάνιση στις πληροφορίες της κεντρικής οθόνης με μια κίνηση του χεριού. Αλλά και με φωνητικές εντολές επίσης ενεργοποιούνται λειτουργίες, μέσω του «Hey Mercedes». Και φυσικά το σύστημα μαθαίνει τις συνήθειες σου. Για παράδειγμα, αν καλείς έναν αριθμό κάποια ώρα της ημέρας, η GLE θα σου προτείνει τον αριθμό αυτό, την ίδια ώρα, από μόνη της.

Με την κατασκευή του αυτοκινήτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα GLE θα κάνει το ντεμπούτο της στο παρισινό Mondial de l’Automobile, τον προσεχή Οκτώβριο. Και οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube