Πόσο μας κλέβουν τα πρατήρια κάθε φορά που βάζουμε καύσιμα;

Πόσο μας κλέβουν τα πρατήρια κάθε φορά που βάζουμε καύσιμα;

Έρευνα του Πολυτεχνείου αποκαλύπτει πως ένα στα δέκα πρατήρια «κλέβει» έως και 10% στην αντλία.

Δεν φτάνει που έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη, μας κλέβουν και τα βενζινάδικα. Ένα στα δέκα πρατήρια λοιπόν, σε τρεις νομούς της Ελλάδας, έχουν αντλίες που κλέβουν σημαντικές ποσότητες καυσίμων, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τον Δεκέμβριο του 2016. 
 
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, στη Θεσσαλονίκη, στη Μαγνησία και στην Αχαΐα, το ποσοστό απόκλισης από το μετρητή μέχρι την πραγματική ποσότητα καυσίμου που έχει αδειάσει στο ρεζερβουάρ να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 9,69%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ειδικό όχημα του Πολυτεχνείου που ελέγχει με ακρίβεια την ποσότητα καυσίμου που μπαίνει στο ρεζερβουάρ. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πραγματοποίησε συνολικά 120 επισκέψεις σε πρατήρια Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας. Στα 13 πρατήρια από αυτά (10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%.
 
 
Στα υπόλοιπα 107 πρατήρια (89,17%) οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, μέσα στα ανεκτά όρια που προβλέπονται από το νόμο και το οποίο ορίζεται στο  0,5%. Η έρευνα τονίζει πως ούτε μια αντλία (σ.σ.: όλως περιέργως... ) δεν παρέδιδε περισσότερο καύσιμο.
 
Να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2016 είχε πραγματοποιηθεί στην Αττική μια ανάλογη έρευνα. Σε αυτήν είχε προκύψει πως το 85,5% των παραδόσεων ήταν εντός των νομίμων ορίων ενώ από τις προβληματικές παραδόσεις (14,5% του συνόλου) καταγράφηκαν αποκλίσεις από την αναμενόμενη ποσότητα που έφτασαν μέχρι και 9,5%.
 
Ο ΣΕΕΠΕ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το ποσοστό παραβατικότητας στις τρεις αυτές περιοχές καταγράφεται αμέσως ύστερα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Αττική -και παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβαν αυτά- γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται

Επισημαίνει δε, πως όσο η Πολιτεία δεν θέτει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο και δεν ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, οι καταναλωτές και οι νομοταγείς επιχειρήσεις του κλάδου μας θα παραμένουν ανυπεράσπιστοι».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube