Μαυραγάνης: Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ να είναι ανάλογα του εισοδήματος του παραβάτη

Μαυραγάνης: Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ να είναι ανάλογα του εισοδήματος του παραβάτη

Αλλά διευκρινίζει πως το μέτρο δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα

Κοινωνική θητεία για όσους προκαλούν τροχαία ατυχήματα με θανάσιμες ή βαριές σωματικές βλάβες και πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα για τους παραβάτες του ΚΟΚ προτείνει ο υφυπουργός Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης.
 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι πριν από περίπου ένα μήνα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε προτείνει να περιληφθεί διάταξη στον Ποινικό Kώδικα για τη θέσπιση «κοινωνικής θητείας» για τους υπαίτιους σωματικών βλαβών σε τροχαία ατυχήματα. «Μετά την εργασία τους να προσφέρουν στην απάλειψη του πόνου προσφέροντας κοινωνική εργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στην πρόταση να υπάρχει αναλογικοποίηση των προστίμων, ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

Δικαιολογώντας την πρόταση του υποστήριξε ότι διαφορετική επίδραση έχει ένα πρόστιμο 20 ευρώ σε ένα παραβάτη που το εισόδημα του είναι 10.000 ευρώ και διαφορετική σε κάποιον που το εισόδημα του είναι 40.000 ευρώ.
 
Κατά συνέπεια ένα τσουχτερό πρόστιμο θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να συνετίσει ένα παραβάτη οδηγό. Σε κάθε περίπτωση -όπως είπε– το μέτρο δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.
 
Μια δεύτερη πρόταση που παρουσιάστηκε στην επιτροπή, προβλέπει την κοινωνική εργασία υποστήριξης των θυμάτων σε τροχαία. Πρόκειται για μια «κοινωνική ποινή», όπως υποστήριξε ο υφυπουργός και αφορά περιπτώσεις που προκαλούνται τροχαία τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή τον τραυματισμό και για τα οποία ο παραβάτης θα υποχρεούται να συμμετέχει σε προγράμματα εξυπηρέτησης των θυμάτων του.
 
Ο κ. Μαυραγάνης πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της πρότασής του θα το παρουσιάσει και θα το συζητήσει στις 28 Μαρτίου σε ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, που συνέρχεται στη Μάλτα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube