Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από το 2025

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από το 2025

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προχωρά στην αναθεώρηση του συστήματος τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται από το 2025.

τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική απόφαση, δημιουργήθηκε ειδική ομάδα εργασίας που θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση και ενημέρωση του συστήματος τελών κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει διάφορες επιλογές για την καθιέρωση νέων τελών κυκλοφορίας και θα υποβάλει προτάσεις βάσει των εργασιών της.
Από το 2025, περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, θα διαπιστώσουν αλλαγές όχι μόνο στο ύψος των τελών κυκλοφορίας βάσει των σχεδιασμών του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στις ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ μέχρι τότε η τεχνική ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Σήμερα τα τέλη έχουν αρκετές ταχύτητες ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα) ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους. Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το σενάριο αύξησης των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα στο πλαίσιο εκκίνησης εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 01.01.2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 g/km.

Ταυτόχρονα θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την παροχή κινήτρων μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και σενάρια αλλαγής στο χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σήμερα στο διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να καθιερώσει κλιμακωτές πρόσθετες χρεώσεις σε συνάρτηση με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube