Άτυπη παράταση για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Άτυπη παράταση για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Δεν έχουν διορθωθεί τα λάθη στις βάσεις δεδομένων και έτσι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις στοιχείων

Μπορεί η προθεσμία για να ασφαλίσει κάποιος το ανασφάλιστο όχημά του να έληξε την Παρασκευή 14 Ιουλίου, όμως η διασταύρωση των στοιχείων γαι να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα αργήσει να ξεκινήσει. 
Έτσι, επί της ουσίας, δίνεται μια «άτυπη παράταση» σε όλους όσοι δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην ασφάλιση του οχήματός τους. 

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι στις βάσεις δεδομένων υπάρχουν πολλά λάθη, τα οποία πρέπει να διορθωθούν πριν ξεκινήσει η διασταύρωση για να μην έχουμε πάλι το αλαλούμ της περασμένη φοράς. 
 
Αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) το δήλωσε μάλιστα ρητά, πως δεν πρόκειται να γίνει καμία διασταύρωση αν προηγουμένως δεν είναι βέβαιοι ότι όλα τα λάθη στις βάσεις δεδομένων έχουν διορθωθεί. 
 
Να θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν χρεωθεί παράβολα (πρόστιμα επί της ουσίας) για οχήματα που είτε έχουν κλαπεί, είτε έχουν αποσυρθεί, είτε έχουν μεταβιβαστεί.
Αυτό έγινε λόγω της προβληματικής σύζευξης και επικοινωνίας ανάμεσα στα δεδομένα που κρατούν συναρμόδια υπουργεία
 
Ένας άλλος λόγος είναι ότι η επιβολή του παράβολου για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα δεν έχει κυρωθεί ακόμη από τη Βουλή. 
 
Όπως και να έχει, το να κυκλοφορεί κάποιος με ανασφάλιστο όχημα είναι το λιγότερο εγκληματικό και δεν έχει να κάνει με την επιβολή προστίμου αλλά με την υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει κάποιον οδηγό
 
Να θυμίσουμε ότι τα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα επιβάλλονται κλιμακωτά και είναι:
100 ευρώ για δίκυκλα ως 250 κ.ε.
150 ευρώ για τα υπόλοιπα δίκυκλα
200 ευρώ για Ι.Χ. ως 1.000 κ.ε.
250 ευρώ για τα μεγαλύτερα Ι.Χ.
 
Επίσης όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως προστίμων και παραβόλων, αν κάποιος πιαστεί σε τροχονομικό έλεγχο να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα το πρόστιμο που προβλέπεται από τον ΚΟΚ είναι 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 250 ευρώ για μοτοσικλέτες. Επιπλέον προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων για 6 μήνες, ενώ αν το όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα το χρονικό αυτό διάστημα φτάνει τα 2 χρόνια.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube