Η Mazda γιορτάζει τα 40ά γενέθλια του περιστροφικού RX-7 [video]

Η Mazda γιορτάζει τα 40ά γενέθλια του περιστροφικού RX-7 [video]

Για να σηματοδοτήσει την 40ή επέτειο του RX-7, η Mazda επιστράτευσε και τις τρεις γενιές του για να τεκμηριώσει την εξέλιξη του πιο επιτυχημένου μοντέλου με περιστροφικό κινητήρα.

Χρόνια πριν ο Jujiro Matsuda ασχοληθεί με τα περιστροφικά μοτέρ, ο Γερμανός μηχανικός Felix Wankel μαστόρευε ασχολούμενος με την εσωτερική καύση. Ο Wankel πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον περιστροφικό κινητήρα το 1929 και, ενώ βρισκόταν στην NSU, ολοκλήρωσε το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο το 1957.

Παρόλο που η NSU Motorenwerke AG ανδρώθηκε μέσω της αγάπης της για τα περιστροφικά μοτέρ, ήταν η Mazda που εξασφάλισε τις ευλογίες των Γερμανών για να σχεδιάσει το δικό της κινητήρα Wankel. Έτσι, φτάσαμε στο Cosmo 110S του 1967, το οποίο απέδιδε 110 άλογα από ένα περιστροφικό μοτέρ 982 cc με δύο ρότορες, δύο μπουζί ανά θάλαμο και ένα 4πλό καρμπιρατέρ.

Το επίτευγμα της Mazda στην εξέλιξη των περιστροφικών μοτέρ συνέβη το 1978 με το RX-7. Ένα δίπορτο σπορ αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να εξάψει τη φαντασία των παθιασμένων με το αυτοκίνητο από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για το RX-7 ήταν και για το περιστροφικό μοτέρ. Ο Kenichi Yamamoto βρισκόταν επικεφαλής της ομάδας εξέλιξης του περιστροφικού Wankel, προκειμένου αυτός να γίνει αξιόπιστος, ήδη από το 1961.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda RX-7 1978-1985 [video]

Παρόλο που το RX-8 ήρθε το 2003 και υπηρέτησε το σκοπό του μέχρι το 2012 αντιμετώπισε ισχυρή κριτική, καθώς ήταν περισσότερο ένα GT παρά ένα καθαρόαιμο σπόρτσκαρ. Για το λόγο αυτό, οι φανατικοί της Mazda αναφέρονται στο RX-7 ως το καλύτερο μοντέλο με περιστροφικό κινητήρα στη μακρόχρονη ιστορία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Εξάλλου, από όλα τα μοντέλα της Mazda με τέτοιο κινητήρα, ήταν το RX-7 που έδωσε τη σκυτάλη στο 787B για να κερδίσει τις 24 Ώρες του Le Mans το 1991.

Η γοητεία του RX-7 πηγαίνει πάνω και πέρα από οποιοδήποτε δίπορτο κουπέ, ειδικά όταν σου έρχεται στο μυαλό ότι αγωνίστηκε σε κάθε γνωστό μηχανοκίνητο θεσμό, περιλαμβανομένων των WRC Group B και του BTCC. Μέσα από ένα τρίλεπτο κλιπάκι που δημοσιεύτηκε στο YouTube, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αποτίει φόρο τιμής στο σπόρτσκαρ που καθόρισε την εταιρεία της Hiroshima πολύ πριν το MX-5 εμφανιστεί στην αυτοκινητική σκηνή.

Και ξέρετε; Η Mazda δεν παραιτείται από το περιστροφικό μοτέρ. Το RX-9 βρίσκεται πίσω από τη γωνία, έτοιμο να προσφέρει έναν ολοκαίνουριο τύπο περιστροφικού κινητήρα. Το SkyActiv-R έχει αναλυθεί ξανά και ξανά μέσω επίσημων εκδόσεων, του RX-Vision Concept και πολλών ευρεσιτεχνιών, κάτι που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να το δούμε να σταδιοδρομεί.

Παρόλο που το περιστροφικό μοτέρ της Mazda γιόρτασε 50 χρόνια εξέλιξης (και επανάστασης) το 2017, το RX-9 αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2020 για διαφορετικό λόγο. Σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα, η Mazda θα γιορτάσει 100 χρόνια. Από τότε που ο Jujiro Matsuda ίδρυσε την Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. στην Hiroshima στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube