Bugatti EB110: Όνειρο απατηλό… [videos]

Bugatti EB110: Όνειρο απατηλό… [videos]

Ένα supercar με εκπληκτική τεχνολογία για την εποχή του, που όμως δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όνειρο του δημιουργού του…

Ανθρακονημάτινο πλαίσιο, κινητήρας V12 με 4 τούρμπο, 6άρι κιβώτιο, σύστημα τετρακίνησης, αναδυόμενη πτέρυγα… Τεχνικές προδιαγραφές που ακούγονται προηγμένες ακόμη και σήμερα. Φανταστείτε πώς ηχούσαν πριν 28 χρόνια…

Η EB110 παρουσιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1991, ακριβώς 110 χρόνια από τη γέννηση του Ettore Bugatti. Εξ ου και η ονομασία της. Μόνο που δεν είχε καταγωγή από τον θρυλικό Ιταλογάλλο κατασκευαστή, αφού τα δικαιώματα της φίρμας είχαν αγοραστεί το 1987 από τον Ιταλό επιχειρηματία Romano Artioli.

Θυμάμαι ότι τα ταραταζούμ της παρουσίασης της ΕΒ110 στις Βερσαλλίες και στο Παρίσι, μπροστά στην Αψίδα της Défence, μας είχαν κάνει επιφυλακτικούς. Ιδίως σε συνδυασμό με τη φήμη ότι ο Artioli είχε σχέση με εμπόριο όπλων. Όμως ο Ιταλός από τη Mantova ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ντίλερ της Ferrari στον κόσμο, ενώ πουλούσε επίσης Lamborghini και είχε την πρώτη αντιπροσωπεία της Suzuki στην Ιταλία.

Αυτοκινητάνθρωπος δηλαδή. Και ρομαντικός, αφού είχε και μια μεγάλη συλλογή από παλιές Bugatti. Από εκεί του ήρθε η ιδέα της αναβίωσης της φίρμας. Την οποία ενθάρρυναν ο Ferruccio Lamborghini και ο δημιουργός της Miura, Paolo Stanzani. Ο δεύτερος μάλιστα ανέλαβε τη σχεδίαση της πρώτης Bugatti της νέας εποχής.

Όμως ο Artioli, όταν είδε τα πρωτότυπα, βρήκε ότι ήταν πολύ… Lamborghini. Και τα απέρριψε, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Stanzani. Διότι ο Artioli είχε όραμα: να φτιάξει κάτι τόσο προηγμένο και ξεχωριστό, που θα ωθούσε προς τα εμπρός όλη την ιταλική βιομηχανία supercars ώστε να ξαναβρεί την παλιά της δόξα.

Bugatti EB110 σχέδιο φάντασμα

Δυστυχώς, η Bugatti Automobili S.p.A. έπεσε έξω, γονατισμένη οικονομικά από την εξέλιξη της 4πορτης λιμουζίνας ΕΒ112, αλλά κυρίως από την εξαγορά της Lotus. Και η ΕΒ110, παρά την αναμφισβήτητη αξία της –ήταν εξαιρετικά γρήγορη, αλλά και ασυνήθιστα ασφαλής στην οδήγηση– έμεινε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μόνο 139 κατασκευάστηκαν -και τουλάχιστον δύο από αυτές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Την ΕΒ110 θυμήθηκε πρόσφατα ο Jay Leno και της αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο της σειράς Jay Leno’s Garage. Από το video αυτό, οι βενζινοαίματοι θα πάρετε αρκετές πληροφορίες για την ΕΒ110. Ακόμη περισσότερες όμως θα πάρετε από το δεύτερο video, αυτό του πάντα ποιοτικού Davide Cironi, όπου μιλούν για το παλιό supercar o ίδιος ο Artioli, o Stanzani και ο θρυλικός δοκιμαστής-εξελικτής των Lamborghini, Bugatti, Pagani και Koenigsegg, o Loris Bicocchi.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube