Να τι χρειάζεται το ESP [video]

Να τι χρειάζεται το ESP [video]

Μπορεί η παρέμβασή του να εκνευρίζει στη γρήγορη οδήγηση, όμως το σύστημα είναι απαραίτητο, ιδίως σε SUV και crossover.

Τα SUV και crossover είναι τα αυτοκίνητα της μόδας κι έχουν κάμποσα πλεονεκτήματα, αλλά και ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Μπορούν να κινηθούν άνετα σε άστρωτους ή πλημμυρισμένους δρόμους, προσφέρουν καλή ορατότητα και πρακτικότητα, όμως έχουν ψηλό κέντρο βάρους. Κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανατραπούν πιο εύκολα σε γρήγορες στροφές και απότομους ελιγμούς.

Ευτυχώς, γι’ αυτό υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας –ESP, ESC, VSC, VDC ή όπως αλλιώς το ονομάζει κάθε κατασκευαστής– που μπορεί να σώσει την κατάσταση επεμβαίνοντας κατάλληλα στο γκάζι και τα φρένα. Για να μας δείξει τη σημασία του συστήματος αυτού, το Μεξικανικό περιοδικό αυτοκινήτου Autologia έκανε δοκιμές χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Nissan Kicks, ένα μικρό crossover που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σε πολλές χώρες αυτόν τον καιρό.

Στη Μεξικανική αγορά, το Kicks πωλείται κανονικά χωρίς ESP. Το σύστημα προσφέρεται ως έξτρα εξοπλισμός και για να το έχεις πρέπει να πληρώσεις επιπλέον. Για να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές, λοιπόν, οι συνάδελφοί μας του Autologia υπέβαλαν το Kicks στο λεγόμενο «τεστ ταράνδου». Πρόκειται για έναν απότομο ελιγμό που προσομοιώνει την αποφυγή ενός ταράνδου που διασχίζει το δρόμο – μια δοκιμή που έγινε διάσημη το 1997 όταν ανατράπηκε σ’ αυτήν η πρώτη Mercedes-Benz A-Class, οπότε αναγκάστηκε το εργοστάσιο να τοποθετήσει το ESP ως στάνταρ εξοπλισμό. Έκτοτε στο τεστ αυτό απέτυχαν κι άλλα αυτοκίνητα.
 
Προχωρήστε το παρακάτω video στο χρονικό σημείο 11:39 για να δείτε το Nissan Kicks στο test ταράνδου με 65 km/h, χωρίς ESP. Το μικρό crossover σηκώθηκε στις δύο ρόδες και αν ο οδηγός δεν έστριβε το τιμόνι ανάποδα, θα είχε τουμπάρει. Tο στρες του οδηγού φαίνεται ολοκάθαρα μετά. Το ίδιο τεστ επαναλήφθηκε με το ESP, και το Kicks τα πήγε μια χαρά. 
 
Πάντως για τους Ευρωπαίους που ενδιαφέρονται για το Kicks δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το μοντέλο θα διατίθεται στη Γηραιά Ήπειρο με στάνταρ ESP.

[Πηγή: Autologia]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube