Euro NCAP: Νέα σειρά crash-test με τέσσερα νέα μοντέλα [videos]

Euro NCAP: Νέα σειρά crash-test με τέσσερα νέα μοντέλα [videos]

O οργανισμός Euro NCAP υπέβαλε σε δοκιμές σύγκρουσης, αξιολογώντας την ασφάλεια σε τέσσερα νέα μοντέλα: Τα Audi A6, Ford Tourneo Connect, Suzuki Jimny και Volkswagen Touareg.

Το νέο Audi A6 πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα. Στην προστασία των ενηλίκων βαθμολογήθηκε με 93%. Σε αυτό το τμήμα της δοκιμής, το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης βαθμολογήθηκε πολύ καλά στην ανίχνευση οχήματος (3,9/4). Όσον αφορά την προστασία των παιδιών, αποδείχτηκε επίσης πολύ καλό, με ποσοστό 85%.

Η Audi όμως, αποκόμισε ιδιαίτερα καλή βαθμολογία σε αυτό που ονομάζουμε «ευάλωτοι» χρήστες, δηλαδή στους πεζούς και στους ποδηλάτες, με σκορ 81%. Ποσοστό ρεκόρ ύστερα από την αυστηροποίηση των δοκιμών το 2018. Και πάλι, το AEB έπαιξε το ρόλο του καλά, αν και δυσκολεύτηκε περισσότερο να εντοπίσει τον πεζό τη νύχτα. Το A6 εκμεταλλεύεται το καπό του που ανασηκώνεται ελαφρά για να μετριάσει το σοκ της σύγκρουσης. Ωστόσο, το μεγάλο Audi βαθμολογήθηκε χαμηλότερα στoν τομέα «συστήματα ασφαλείας», με 76%.

Τα τέσσερα αστέρια που αποκόμισε το Ford Tourneo Connect δεν είναι κακή βαθμολογία για ένα βαν. Στην προστασία ενηλίκων, το σκορ ήταν πολύ καλό με 92%, ακόμη και αν η λεκάνη του οδηγού είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Στην ασφάλεια παιδιών, πέτυχε ένα αποδεκτό 79%, ενώ τους πολλούς πόντους τους έχασε λόγω της απουσίας στήριξης Isofix/I-Size για τα παιδικά καθίσματα. 

Όσον αφορά τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου, το σκορ ήταν μέτριο με 65%: Οι κολόνες του παρμπρίζ αποτελούν κίνδυνο σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζούς. Πάνω απ’ όλα όμως, παρόλο που το ΑΕΒ λειτούργησε τέλεια απέναντι σε ένα όχημα (4/4), απέτυχε να ανιχνεύσει επαρκώς έναν πεζό (ειδικά τη νύχτα) και να αντιμετωπίσει ένα ποδήλατο.

Τρία αστέρια, το 2018, δεν είναι καλή βαθμολογία. Το νέο Suzuki Jimny βαθμολογήθηκε χαμηλά για τις επιδόσεις του στα οδηγικά βοηθήματα, με ποσοστό μόνο 50%, καθώς ο εξοπλισμός του είναι πενιχρός στις τελευταίες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για ακούσια αλλαγή λωρίδας, δεν διορθώνει την τροχιά του. Αλλά σαφώς δεν είναι αυτό που περιμένουμε για να κρίνουμε ένα Jimny.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι κάτι που εύκολα παραβλέπεται, το ποσοστό προστασίας ενηλίκων στο 73%. Κατά την πρόσκρουση σε παραμορφώσιμη μπαριέρα, η προστασία του οδηγού αξιολογήθηκε ως «κακή», ειδικά στον κορμό. Σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, ο λαιμός των εμπρός επιβατών είναι εκτεθειμένος.

Το Jimny πλησίασε με ένα καλό σκορ στην προστασία των παιδιών, με 84%. Όσον αφορά τους ευάλωτους χρήστες, η βαθμολογία ήταν αναμενόμενα χαμηλή, με 52%, λόγω του ψηλού και κοντού καπό, και του όρθιου παρμπρίζ. Το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης ήταν επίσης σχεδόν ανενεργό απέναντι σε έναν πεζό.

Στον τομέα των ενηλίκων, το νέο μεγάλο SUV Volkswagen, το Touareg πέτυχε ένα 89%, με την προστασία του κορμού να αξιολογείται, ωστόσο, στο μέσο όρο για τον οδηγό. Από την πλευρά των παιδιών, το Touareg πέτυχε 86%, με τον Euro NCAP να επικρίνει ιδιαίτερα την αδυναμία εγκατάστασης παιδικού καθίσματος Isofix στην κεντρική θέση του πίσω καθίσματος.

Όσον αφορά τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, το ποσοστό είναι αποδεκτό με 72%. Και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κορυφή της μάσκας είναι επικίνδυνη για τη λεκάνη των πεζών. Η αποτελεσματικότητα του AEB αξιολογήθηκε στο μέσο όρο για τους πεζούς, λόγω της κακής ανίχνευσης ενηλίκων που διασχίζουν δρόμο νύχτα. Από την πλευρά των βοηθημάτων, το σκορ ήταν 81%, με το βοήθημα της διατήρησης της λωρίδας να πετυχαίνει καλή επίδοση.


 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube