Βρετανία: Νόμος τα ισόβια για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος

Βρετανία: Νόμος τα ισόβια για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος

Είναι πλέον και νόμος του βρετανικού κράτους: Ισόβια κάθειρξη γι’ αυτούς που προκαλούν θανατηφόρα περιστατικά στο δρόμο.

Ο νόμος που βρισκόταν στο στάδιο του σχεδίου από τον περασμένο Δεκέμβριο, ψηφίστηκε από τη βρετανική βουλή, προβλέποντας το ίδιο καθεστώς με ένα δολοφόνο σε ένα άτομο που θα σκοτώσει στο δρόμο κατά τη διάρκεια επικίνδυνης ή υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών οδήγησης.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε: Οι οδηγοί θα κινδυνεύουν τώρα με ισόβια φυλάκιση σε περίπτωση ατυχήματος που προκαλεί το θάνατο ενός ή περισσοτέρων προσώπων, αν οι συνθήκες είναι εναντίον του οδηγού. Οδήγηση και κινητό τηλέφωνο, υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ, όλες αυτές οι μεταβλητές θα ληφθούν υπόψη σε μια ετυμηγορία για ένα ατύχημα με αποτέλεσμα το θάνατο.

Ο νόμος, ο οποίος συζητήθηκε στο κοινοβούλιο από το τέλος του περασμένου έτους, πέρασε. Έτσι, οι δολοφόνοι του δρόμου θα θεωρηθούν ως «κλασικοί» δολοφόνοι και θα διακινδυνεύουν τη φυλάκισή τους στο διηνεκές, ενώ ο νόμος μέχρι πρότινος περιόρισε την καταδίκη στα 14 χρόνια.

Παραδόξως, ο νόμος δεν μπορεί να περιοριστεί, επειδή η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει αυτή την κύρωση στους ποδηλάτες που θα προκαλούσαν το θάνατο ως μέρος της χρήσης του ποδηλάτου υπό την επήρεια ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ.).

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο νόμου προωθήθhκε στο βρετανικό κοινοβούλιο ύστερα από ένα τρομακτικό δυστύχημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη Βρετανία, όταν ο 30χρονος Πολωνός οδηγός φορτηγού Tomasz Kroker που χάζευε στο κινητό και δεν είδε ότι εμπρός του ήταν σταματημένα αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει με 50 mph πάνω στα αυτοκίνητα. Από τη σύγκρουση, το Opel Corsa της Tracey Houghton κυριολεκτικά διαλύθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια, οι δύο γιοί της Ethan, 13 και ο Josh 11 ετών, και θετή κόρη της, η Amy Goldsmith 11 ετών!

Στην Ελλάδα, ο νόμος προβλέπει μέγιστη ποινή πέντε ετών (με τριετή αναστολή), καθώς η πλειονότητα των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται ως «φόνος εξ αμελείας». Στην περίπτωση που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ χάνει το δίπλωμά του από τρεις μήνες για μέχρι και πέντε χρόνια, ενώ εάν συλληφθεί υπότροπος, διά παντός. Τα δε πρόστιμα είναι για μέθη μέγιστο 2.000 ευρώ, για ψυχότροπες ουσίες από 200 ευρώ (+3 έως 6 μήνες αφαίρεση διπλώματος) και για χρήση κινητού τηλεφώνου 150 ευρώ (+30 ημέρες αφαίρεση διπλώματος).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube