Τα φώτα μας είναι χειρότερα απ’ όσο πιστεύουμε [video]

Τα φώτα μας είναι χειρότερα απ’ όσο πιστεύουμε [video]

Έρευνα του αμερικανικού IIHS σε 31 μοντέλα έδειξε ότι τα φώτα πολλών αυτοκινήτων είναι χειρότερα απ’ ό,τι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους.

Ο σωστός φωτισμός είναι πολύ σημαντικός για την ασφαλή οδήγηση τη νύχτα, όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιος ανεξάρτητος οργανισμός που να αξιολογεί τα φώτα των αυτοκινήτων.

Τη δουλειά αυτή ανέλαβε να κάνει τελικά το αμερικανικό Insurance Institute for Highway Safety. Σε πρώτη φάση συγκέντρωσε 31 μοντέλα της αγοράς των ΗΠΑ, εξοπλισμένα με όλες τις εκδοχές φαναριών που διατίθενται στη γκάμα τους, και μελέτησε εκτενώς τη λειτουργία των φώτων τους. Εκτός από την απόσταση φωτισμού σε ευθεία και το πλάτος της δέσμης, το IIHS κατέγραψε ακόμα τον φωτισμό σε ήπιες και απότομες στροφές, αλλά και το κατά πόσο τυφλώνουν τους οδηγούς των αντίθετα κινούμενων οχημάτων. Ο έλεγχος περιλάμβανε και τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα, με την πρώτη να συμμετέχει με μεγαλύτερη βαρύτητα στη βαθμολογία, αφού χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα.

Από τα 31 αυτοκίνητα που αξιολογήθηκαν λοιπόν, το μοναδικό που έλαβε καλή βαθμολογία ήταν το πολυμορφικό Toyota Prius, το οποίο στην Ευρώπη ονομάζεται Prius+ και στις ΗΠΑ Prius v. Η πρωτιά βέβαια ήρθε χάρη στα φώτα LED που διαθέτει στον έξτρα εξοπλισμό του. Με τα συμβατικά φώτα η βαθμολογία του έπεφτε μεταξύ των χειρότερων της δοκιμής. Η έρευνα αναφέρει ότι «με τα LED στο Prius v έχεις αρκετό χρόνο να εντοπίσεις ένα εμπόδιο στη δεξιά μεριά του δρόμου πηγαίνοντας με 112 km/h και να φρενάρεις. Με τα συμβατικά φώτα, πρέπει να πηγαίνεις με 80 km/h για να προλάβεις να σταματήσεις εγκαίρως».

Όμως δεν ήταν απαραίτητο ότι στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν μόνο αυτοκίνητα με xenon ή LED, αφού το Honda Accord, με συμβατικά φώτα, πέτυχε πολύ καλή βαθμολογία. Τη χειρότερη επίδοση όλων πάντως πέτυχαν τα συμβατικά φώτα της BMW 3 Series. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε την κατάταξη των μοντέλων με τα καλύτερα διαθέσιμα φώτα στο καθένα. Αναλυτικά σχόλια και βαθμολογία για το καθένα υπάρχει στο site του IIHS.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube