Τα Αριστεία του Euro NCAP για το 2015

Τα Αριστεία του Euro NCAP για το 2015

Ο οργανισμός Euro NCAP ανακοίνωσε τη λίστα με τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας, όπως προέκυψε από τις δοκιμές πρόσκρουσης του 2015.

Μετά δοκιμές πρόσκρουσης με περισσότερα από 40 νέα μοντέλα μέσα στο 2015, ο οργανισμός Euro NCAP έχει καταλήξει στα αυτοκίνητα που πέτυχαν τη μέγιστη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι υψηλότερες επιμέρους βαθμολογίες σημειώθηκαν απ το νέο Volvo XC90, το οποίο βαθμολογήθηκε με 97% στην προστασία ενήλικων επιβατών και με το απόλυτο 100% στα βοηθήματα ενεργητικής ασφάλειας. Στα οικογενειακά μοντέλα είχαμε ισοβαθμία μεταξύ της Jaguar XE και του Toyota Avensis. Η νίκη τελικά δόθηκε στη Jaguar γιατί διαθέτει όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό της, ενώ στο -πολύ πιο προσιτό φυσικά- Avensis κάποια στοιχεία χρεώνονται έξτρα.

Στα μικρά οικογενειακά την πρωτιά πήρε το Infiniti Q30, το οποίο μάλιστα χάρη στο ενεργό καπό απέσπασε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην προστασία πεζών (81%). Στα σουπερμίνι, άλλη μια ισοβαθμία έφερε στην κορυφή το Honda Jazz και το Suzuki Vitara, με την πρωτιά να πηγαίνει τελικά στο Honda για τον ίδιο λόγο: τα στάνταρ ηλεκτρονικά βοηθήματα. Τέλος, το Mazda MX-5 ήταν το ασφαλέστερο roadster της χρονιάς, παρότι απέσπασε μόλις τέσσερα αστέρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πρόσφατης αλλαγής προδιαγραφών στις δοκιμές του Euro NCAP η βαθμολογία που απέσπασαν αυτοκίνητα το 2015 δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που είχε προκύψει από παλαιότερες δοκιμές. Αλλά δεν μπορεί να γίνει ούτε σύγκριση μεταξύ μοντέλων διαφορετικών κατηγοριών.

Τελικά, οι πρώτοι κάθε κατηγορίας είναι οι εξής:
Σουπερμίνι Honda Jazz
Μικρά οικογενειακά Infiniti Q30
Οικογενειακά Jaguar XE
Εκτός δρόμου Mercedes-Benz GLC-Class
Μεγάλα εκτός δρόμου Volvo XC90
Πολυμορφικά VW Touran
Μεγάλα πολυμορφικά Ford Galaxy
Roadster Mazda MX-5

[Πηγή: Euro NCAP]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube