Ψηλότερες μπαριέρες θα έσωζαν ζωές [video]

Ψηλότερες μπαριέρες θα έσωζαν ζωές [video]

Ελαφρά ψηλότερες μπαριέρες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, αλλά ελάχιστα πιο ψηλές θα μπορούσαν να καταστούν θανατηφόρες, υποστηρίζει μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln (UNL) υποστηρίζει ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οδικής κυκλοφορίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί.

Οι μπαριέρες ασφαλείας χρειάζεται να ανυψωθούν από το υφιστάμενο ύψος των 78,7 cm που είναι σήμερα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ στα 91,4 cm, προκειμένου να καταστούν ασφαλέστερες. Ξεκινώντας από το Midwest Roadside Safety Facility (MRSF), τμήμα του UNL που χρηματοδοτείται από μια κοινοπραξία των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, οι συστάσεις προέκυψαν ύστερα από δοκιμές σύγκρουσης πλήρους κλίμακας και εκτεταμένων προσομοιώσεων σε υπολογιστή. Το πόρισμα που αναφέρει τα ευρήματα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Traffic Injury Prevention.

Μία από τις δυσκολίες στην κατασκευή προδιαγραφών ασφαλείας για τους δρόμους είναι ότι πρέπει να προσπαθήσεις να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα. Αυτό μπορεί να γίνει δύσκολο με μικρότερα οχήματα, οπότε η ομάδα του UNL πήρε δύο Kia Rio και αρκετές κάμερες υψηλής ταχύτητας και οδήγησε τα αυτοκίνητα πάνω σε κιγκλιδώματα 86,4 και 91,4 cm με ταχύτητα γύρω στα 100 km/h.

Κάθε προστατευτικό σύστημα με μπαριέρες έχει λίγες ιδανικές ιδιότητες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του UNL. Δεν πρέπει να υπάρχουν κομμάτια της προστατευτικής διάταξης που θα μπορούσαν να τρυπήσουν την καμπίνα του αυτοκινήτου ή να τιναχτούν μέσα στο δρόμο, στην κυκλοφορία. Τα προστατευτικά θα πρέπει επίσης να προστατεύουν τα αυτοκίνητα από το ανατραπούν ή να διαπερνούν την μπαριέρα, καθώς επίσης και να περιορίζουν την επιτάχυνση που υφίστανται οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η μπαριέρα των 91,4 cm εμπόδισε τα Kia να τη διαπεράσουν και, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις των υπολογιστών, μείωσε τις πιθανότητες των μεγαλύτερων οχημάτων να την καβαλήσουν και να τουμπάρουν.

«Δεν παρατηρήσαμε καμία αστάθεια στα αυτοκίνητα» στα 91,4 cm, είπε η Asadollahi Pajouh, μεταδιδακτορική ερευνήτρια με την MRSF. «Αυτό θέλουμε στις δοκιμές σύγκρουσης που κάνουμε και στις προσομοιώσεις μας».

Ωστόσο, κατά την κατασκευή των νέων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, η ακρίβεια θα είναι καθοριστική. Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ τα 91,4 cm είναι το ασφαλέστερο ύψος για μια μπαριέρα, τα 94 cm θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Αυτό είναι το ακριβές ύψος όπου τo Kia Rio της δοκιμής διατρέχει τον κίνδυνο να σφηνωθεί κάτω από την μπαριέρα, κάτι που δημιουργεί θανατηφόρους κινδύνους στους επιβάτες.

Ενώ η δοκιμή σύγκρουσης είναι το βούτυρο στο ψωμί των δοκιμών οδικής ασφάλειας, η ακριβή φύση τους απαιτεί ότι οι προσομοιώσεις υπολογιστών θα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της μελέτης. Η Pajouh και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να διεξάγουν δοκιμές συγκρούσεων με ημιφορτηγά πριν από τις τελικές συστάσεις τους σχετικά με το ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στους δρόμους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το ύψος, αλλά και τα συστήματα, των μεταλλικών προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στους δρόμους διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και ανάλογα με το είδος του δρόμου. Ακόμα όμως και μέσα στην ίδια τη χώρα, μπορούν να διαφέρουν σε προδιαγραφές οι μπαριέρες σε δρόμους υψηλών ταχυτήτων. Όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Έτσι, το ύψος σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ είναι 61 cm για να φτάσει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, το ένα μέτρο.

[Πηγή UNL μέσω Popular Mechanics]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube