Η GM βάζει Rear Seat Reminder σε περισσότερα αυτοκίνητα

Η GM βάζει Rear Seat Reminder σε περισσότερα αυτοκίνητα

Συστήματα με αυτή την τεχνολογία έχουν στόχο να προφυλάξουν τα παιδιά από το να τα ξεχάσουν οι γονείς τους στο αυτοκίνητο και σε ψηλές θερμοκρασίες, κινδυνεύοντας έτσι η ζωή τους.

Στις ΗΠΑ το 2016, 39 παιδιά πέθαναν από υπερθερμία και θερμοπληξία, αποτέλεσμα της εγκατάλειψής του στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου με υψηλή εξωτερική θερμοκρασία. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά περιστατικά.

Η νέα τεχνολογία «Rear Seat Reminder» της General Motors σχεδιάστηκε ως αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση, περιλαμβάνοντας ηχητική προειδοποίηση και οπτική ειδοποίηση στο καντράν του αυτοκινήτου για να ελέγξει ο οδηγός την ύπαρξη επιβάτη στο πίσω κάθισμα υπό κάποιες περιπτώσεις.

Το σύστημα παρακολουθεί τις πίσω πόρτες και πότε αυτές ανοίγουν, μέχρι δέκα λεπτά πριν ανάψει το μοτέρ του αυτοκινήτου και καθ’ όσον το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία. Αν κάποια από τις πίσω πόρτες ανοίξει, το σύστημα ειδοποιεί με πέντε ηχητικά σήματα και οπτική ειδοποίηση «Υπενθύμιση πίσω καθίσματος/κοιτάξτε στο πίσω κάθισμα», την επόμενη φορά που θα σβήσει το μοτέρ. Δηλαδή το σύστημα «Rear Seat Reminder» δεν ανιχνεύει ύπαρξη επιβάτη στο πίσω κάθισμα (που σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχει ω φωτεινή ένδειξη της χρήσης ζώνης ασφαλείας), αλλά καταγράφει τη χρήση των θυρών πίσω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ισόβια στον πατέρα που άφησε το παιδί του να πεθάνει στο αυτοκίνητο που «έβραζε»

H Kate Carr, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Safe Kids Worldwide είπε: «Αυτή η νέα τεχνολογία θα δώσει στος πολυάσχολους γονείς και σε αυτούς που έχουν τη φροντίδα των παιδιών μια σημαντική υπενθύμιση να ελέγχουν πάντα το πίσω κάθισμα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατεύσεις ένα παιδί από θερμοπληξία είναι να μην το αφήσεις ποτέ χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Και συστήματα όπως το «Rear Seat Reminder» σε συνδυασμό με διαρκή ενημέρωση και κοινωνική εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν να καταπολεμηθεί αυτή η αποτρέψιμη τραγωδία».

Η σύστημα «Rear Seat Reminder» της GM έκανε το ντεμπούτο του με το νέο crossover της εταιρείας, το GMC Acadia 2017. Και προβλέπεται να τοποθετηθεί στα Buick Lacrosse 2017, Cadillac Escalade 2017, Escalade ESV και CT6, Chevrolet Cruze 2017, Malibu, Tahoe, Suburban, Silverado και Colorado, GMC Yukon 2017, Yukon XL, Sierra και Canyon, Cadillac XT5 2018, CTS και ATS, Chevrolet Equinox 2018 και σε άλλα μοντέλα 2018 που θα ανακοινώσει η GM στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα «Rear Seat Reminder»  διαθέτει τη δυναμική να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά. Αλλά από την άλλη, είναι κι ένας καλός τρόπος για να θυμάσαι πως έχεις αφήσει πράγματα στο πίσω κάθισμα που πιθανόν να είναι πολύτιμα και το σύστημα θα σου το υπενθυμίσει, γλιτώνοντας το σπάσιμο ενός παραθύρου από κάποιο κλεφτρόνι. Πιθανόν η GM να τοποθετήσει διακόπτη «off» για το σύστημα, αν και θεωρούμε ότι χρειάζεται να είναι όπως ο βομβητής της ζώνης, χωρίς τη δυνατότητα απενεργοποίησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα σύστημα που θα αποτρέψει ακόμα κι ένα παιδί να πεθάνει, πρόκειται για ένα καλό σύστημα.

[Πηγή General Motors]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube