Το “Ford Driving Skills for Life” έρχεται στην Ευρώπη

Το “Ford Driving Skills for Life” έρχεται στην Ευρώπη

Η Ford Motor Company ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το παγκοσμίως επιτυχημένο πρόγραμμα “Ford Driving Skills for Life” και στην Ευρώπη για να βοηθήσει στην εκπαίδευση χιλιάδων νεαρών οδηγών

Η Ford Motor Company ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το παγκοσμίως επιτυχημένο πρόγραμμα “Ford Driving Skills for Life” και στην Ευρώπη για να βοηθήσει στην εκπαίδευση χιλιάδων νεαρών οδηγών, καθώς τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες.

Η Ford θα επενδύσει 1,5 εκ. ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο για να προσφέρει δωρεάν πρακτική εκπαίδευση σε 5.000 νεαρούς οδηγούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς και σε χιλιάδες ακόμα online μέσω μιας διαδικτυακής ακαδημίας “Driving Skills for Life Academy”.

Επίσης, η Ford δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας 9.500 νεαρών οδηγών και των γονιών τους από όλη την Ευρώπη, που αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι οδηγοί παραδέχονται πως παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, σχεδόν οι μισοί τρώνε ή πίνουν στο τιμόνι, ενώ οι δύο στους πέντε χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης. Η Ford ανέθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας θέλοντας να κατανοήσει καλύτερα τις οδηγικές συνήθειες και απόψεις των νεαρών οδηγών και των γονιών τους καθώς προετοιμαζόταν να λανσάρει το “Ford Driving Skills for Life” στην Ευρώπη.

«Δυστυχώς σύμφωνα με τις στατιστικές οι νέοι 18 - 24 ετών στην Ευρώπη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να σκοτωθούν σε τροχαία ατυχήματα από όσο οι άλλοι οδηγοί» δήλωσε ο Stephen Odell, πρόεδρος της Ford Motor Company σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «“Το Ford Driving Skills for Life” έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στη Β. Αμερική και την Ασία και χαίρομαι που τώρα φέρνουμε αυτό το πρόγραμμα στην Ευρώπη».

Το “Ford Driving Skills for Life” θα προσφέρει δωρεάν πρακτική εκπαίδευση από επαγγελματίες σε νεαρούς οδηγούς και μια ειδική ιστοσελίδα που μαζί καλύπτουν τους κυριότερους παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων όπου εμπλέκονται νεαροί οδηγοί: αναγνώριση κινδύνου, συμπεριφορά οχήματος, διαχείριση ταχύτητας/χώρου και απόσπαση προσοχής.

Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Τροχαίων Ατυχημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συγκρούσεις οχημάτων αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για νεαρά άτομα 18-24 ετών στην Ευρώπη. Μεταξύ 2000 και 2009, σκοτώθηκαν πάνω από 76.000 άτομα αυτής της ηλικίας σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – δηλαδή το ένα πέμπτο σχεδόν όλων των θυμάτων από τροχαία στην Ευρώπη.

«Όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, οι νεαρότεροι οδηγοί αργούν να αναγνωρίσουν κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις συγκριτικά με τους πιο έμπειρους» δήλωσε ο ειδικός οδηγικής συμπεριφοράς Cris Burgess, κυβερνητικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου και Ανώτερος Λέκτορας της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Αυτή η απειρία μπορεί να κοστίσει κρίσιμα κλάσματα του δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα όταν αναγνωρίσουν τον κίνδυνο να μην υπάρχει χρόνος για τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουν μία σύγκρουση».

Το “Ford Driving Skills for Life” λανσαρίστηκε στις Η.Π.Α. πριν από 10 χρόνια και έχει προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σε περισσότερους από 100.000 νεαρούς οδηγούς από όλο τον κόσμο και άλλους 500.000 μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Στην Ευρώπη, η Ford συνεργάζεται με κορυφαίους οργανισμούς ασφάλειας όπως τα Royal Society for the Prevention of Accidents και AA στο Ηνωμένο Βασίλειο, ACI στην Ιταλία, Real Automóvil Club στην Ισπανία και Deutscher Verkehrssicherheitsrat στη Γερμανία. Η Ford μπορεί επίσης να λανσάρει το “DSFL” σταδιακά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Τα τροχαία ατυχήματα είναι κύρια αιτία θανάτου νεαρών ατόμων, γι’ αυτό και με χαρά συνεργαζόμαστε με τη Ford στην πρωτοβουλία “Driving Skills for Life” που προσφέρει δωρεάν συμπληρωματική εκπαίδευση σε όλους τους οδηγούς κάτω των 25,» δήλωσε ο Kevin Clinton, υπεύθυνος οδικής ασφάλειας της Royal Society for the Prevention of Accidents. «Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες συστατικό για την αύξηση της συνειδητοποίησης και τη μείωση του αριθμού των νεαρών οδηγών που σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους μας».

Η νέα έρευνα με χορηγό τη Ford αποκάλυψε επίσης ότι το 24% των γονιών με παιδιά από 17 έως 24 χρονών ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα περισσότερο από το εάν θα γίνουν θύματα ληστείας, θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα αποτύχουν στο σχολείο ή το κολλέγιο.

«Σαν γονιός παιδιών που πρόσφατα απέκτησαν άδεια οδήγησης, η εκπαίδευση των νεαρών ηλικιών στην ασφαλέστερη οδήγηση έχει την ολόψυχη υποστήριξή μου» δήλωσε ο Odell. «Όραμά μας είναι μία ολόκληρη γενιά νεαρών οδηγών να ωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα».

Η έρευνα της Ford δείχνει επίσης ότι ενώ οι περισσότεροι νεαροί οδηγοί κατατάσσουν την ασφαλή άφιξη στον προορισμό τους ως το σημαντικότερο παράγοντα σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, το 56% παραβιάζει τα όρια ταχύτητας, το 28% εμπλέκεται σε σύγκρουση ή την αποφεύγει οριακά, το 14% έχει χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το 12% έχει οδηγήσει επιθετικά και επικίνδυνα για τους άλλες χρήστες των δρόμων, και το 10% έχει οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Το να περάσεις στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης είναι μία διαδικασία που από μόνη της δεν αρκεί για να διασφαλίσει ότι ένας νεαρός οδηγός είναι και ασφαλής» δήλωσε ο Jim Vella, πρόεδρος φιλανθρωπικού τομέα της Ford που επιβλέπει το “Ford Driving Skills for Life”. «Το “Ford Driving Skills for Life” προσφέρει στους άπειρους και νεαρούς οδηγούς πολύτιμα εργαλεία και δεξιότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Και εμείς συνεργαζόμαστε με εξωτερικές εταιρίες με στόχο μία απολαυστική, ενημερωτική και – πάνω απ’ όλα – αποτελεσματική εκπαίδευση».

Τα προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης Ford Driving Skills for Life θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013 στην Ευρώπη.

[Πηγή:Ford]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube