Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους;

Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους;

Αν επιβιώνεις στους ελληνικούς δρόμους έχεις «μάστερ» στην οδική κυκλοφορία. Είναι όμως έτσι ή υπάρχουν άλλες, χειρότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απονέμουν στους επιβιώσαντες «διδακτορικό»;

Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους;

«Περίπου 20.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία συμβάντα πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικά πρόσφατη έκθεσή της. 

Σε διάστημα ενός έτους, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος το 2022 αυξήθηκε κατά 3% και σε 46 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις  αστικές περιοχές, οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου (πεζοί, ποδηλάτες και αναβάτες μοτό) αποτελούν σχεδόν το 70% των συνολικών θανάτων.

Οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα πάντως, στις 27 χώρες της ΕΕ, μειώθηκαν κατά 11%. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ακολουθεί αυτή την τάση. Ωστόσο, «σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα παρέμεινε σταθερός ή ακόμη και αυξήθηκε τα τελευταία τρία τελευταία χρόνια».

Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους;

Αν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε την κατάταξη των πιο επικίνδυνων χωρών, θα βλέπαμε ότι η χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα για να κυκλοφορείς στους δρόμους της είναι η Ρουμανία. Χώρα που κατά μέσο όρο σημειώθηκαν 86 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους το 2022. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΛΣΤΑΤ: Τα παλαιότερα αυτοκίνητα υπεύθυνα για τα θανατηφόρα τροχαία

Αν και ο χειρότερος μαθητής της Ευρώπης στο ερώτημα, τα ρουμανικά στατιστικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί από το 2021, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σημειώνει μείωση 8% στους θανάτους στους δρόμους. Ακολουθεί η Κροατία με 71 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους (-7%) και η Βουλγαρία με 78 θανάτους (-5%).

Αντίθετα, οι καλύτεροι μαθητές είναι η Σουηδία με μόλις 21 νεκρούς και η Νορβηγία (23 νεκροί).

Από την πλευρά μας, οι ελληνικοί δρόμοι είναι οι 17οι πιο θανατηφόροι στην ΕΕ, με 58 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους το 2022, σαφώς υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 46 θανάτων. Και με μικρή αύξηση από το 2020 (54) και το 2021 (57).

Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2021 (λεπτομερή στοιχεία για το 2022 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα), στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 52% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκε σε αγροτικές περιοχές, έναντι 39% στις αστικές περιοχές και 9% στους αυτοκινητόδρομους.

Τρία στα τέσσερα θύματα (78%) είναι άνδρες. Οι επιβάτες αυτοκινήτων (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσωπεύουν το 45% όλων των θανάτων από τροχαία, οι πεζοί το 18%, οι χρήστες δικύκλων (μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα) το 19% και οι ποδηλάτες το 9%.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους;

Ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στις  αστικές περιοχές , όπου  οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου (πεζοί, ποδηλάτες και αναβάτες μοτοσικλετών) αποτελούν σχεδόν το 70% των συνολικών θανάτων. Στις αστικές περιοχές, οι ευάλωτοι χρήστες που σκοτώνονται στον δρόμο, σκοτώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις σε συμβάντα με αυτοκίνητα ή φορτηγά, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης της προστασίας τους.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube