Euro NCAP: Πέντε αστέρια για Audi Q5, Land Rover Discovery και Toyota C-HR [videos]

Euro NCAP: Πέντε αστέρια για Audi Q5, Land Rover Discovery και Toyota C-HR [videos]

Κορυφαία διάκριση για το βρετανικό SUV, αλλά όχι και χωρίς προβλήματα. Τα τελευταία αποτελέσματα πλήττουν όμως FΙΑΤ και Ford.

Τα Land Rover Discovery, Audi Q5 και Toyota C-HR κατάφεραν να αποσπάσουν τη μέγιστη διάκριση των πέντε αστέρων στα πρόσφατα αποτελέσματα του Euro NCAP. Το FΙΑΤ 500 και το Ford Ka+ απέσπασαν τρία αστέρια, πίσω από το ανταγωνιστικό τους Citroen C3 που πέτυχε τέσσερα αστέρια.

Ο Euro NCAP αναφέρει ότι το Discovery βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια αλλά δεν ήταν «χωρίς προβλήματα». Αναφέρει δε ότι ο αερόσακος του οδηγού στην πλαγιομετωπική σύγκρουση δεν φούσκωσε πλήρως εξαιτίας ανεπαρκούς πίεσης, ενώ στη δοκιμασία με πλάγια σύγκρουση σε κολόνα, η πόρτα του οδηγού μάγκωσε. «Η Jaguar Land Rover έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τα νέα μοντέλα για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Euro NCAP.

«Ελπίζουμε αυτό το απαιτητικό πρόγραμμα και ο σφιχτός χρόνος εξέλιξης να μην οδηγήσουν σε συμβιβασμούς όσον αφορά την ασφάλεια των διατιθέμενων αυτοκινήτων και ελπίζουμε ότι θα λάβουν τα συμπεράσματά μας υπόψη».

Το προσφάτως ανανεωμένο FIAT 500 και το καινούργιο Ford Ka+ επίσης δοκιμάστηκαν από τον Euro NCAP. Και στα δύο δεν υπήρχαν προεντατήρες και περιοριστές φορτίου στις πίσω ζώνες ασφαλείας, αλλά ούτε και αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που διαθέτει το 50% των μοντέλων της αγοράς. Ο Euro NCAP λέει ότι το 500 παρουσίασε χαμηλή προστασία τόσο για τον οδηγό όσο και για τον πίσω επιβάτη στη μετωπική σύγκρουση, ενώ το Ka+ χαμηλή προστασία στο ύψος του στήθους.

«Δυστυχώς, οι υψηλής ελπίδες για την κατηγορία διαψεύστηκαν από τη Ford με το λανσάρισμα του ολοκαίνουργιου Ka+, λόγω της μέτριας συμπεριφοράς του», είπε ο van Ratingen. «Το νέο C3 απέδειξε ότι μια αξιοπρεπής βαθμολογία είναι επιτεύξιμη από τα σουπερμίνι», συμπλήρωσε.

H Ford που ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα διατείνεται ότι το χαμηλού κόστους αυτοκίνητό της είναι ασφαλές. «Προσπαθούμε να δίνουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή αξία», είπε εκπρόσωπος του Μπλε Οβάλ.

«Προφανώς, αυτές οι εξελιγμένες τεχνολογίες ασφαλείας κοστίζουν σημαντικά ποσά, και αυτό θα έπρεπε να μετακυλιστεί στον πελάτη. Μελετήσαμε την αγορά προσεκτικά και αποφασίσαμε τι ήταν απαραίτητο για τον αγοραστή και τι δεν ήταν. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα ασφαλές αυτοκίνητο», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Τέλος, τo νέο Audi Q5 και το Toyota C-HR πέτυχαν καλά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς βαθμολογούμενα συνολικά το μεν πρώτο με 93%, ενώ το δεύτερο με 95%.

Δείτε αναλυτικά το φύλλο δεδομένων για κάθε ένα από τα πέντε αυτοκίνητα στα συνημμένα αρχεία

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube