Euro NCAP: Πεντάρια ολούθε [videos]

Euro NCAP: Πεντάρια ολούθε [videos]

H τελευταία σειρά δοκιμών του Euro NCAP αξιολόγησε με την ανώτατη βαθμολογία τα νέα Volvo XC60, VW T-Roc, Škoda Karoq, Mitsubishi Eclipse Cross, Citroën C3 Aircross, Opel Crossland X, VW Polo και SEAT Arona.

Σήμερα, ο Euro NCAP έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα για την αξιολόγηση ασφαλείας σε οκτώ νέα μοντέλα: Στη μεγάλη κατηγορία των SUV το Volvo XC60, στη  μικρή κατηγορία των SUV/crossover τα VW T-Roc, Škoda Karoq, Mitsubishi Eclipse Cross, Citroën C3 Aircross, Opel Crossland X και SEAT Arona και για ένα σουπερμίνι το νέο VW Polo.

Το νέο Volvo XC60 κατατάχθηκε ως το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο που έχει δοκιμαστεί μέσα στο 2017, ισοφαρίζοντας τις επιδόσεις του XC90 που δοκιμάστηκε το 2005. Με το σχεδόν απόλυτο ποσοστό του 98% στην προστασία ενηλίκων και μια ευρεία γκάμα βοηθημάτων, το XC60 αποτελεί την απόδειξη του επιπέδου ασφαλείας των κορυφαίων μοντέλων.

Αλλά η ασφάλεια, όπως τονίζει ο Euro NCAP, δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των ακριβών κατηγοριών της αγοράς. Ακόμη και τα σουπερμίνι που αποτελούν την πιο εμπορική κατηγορία της Ευρώπης ενσωματώνουν πλέον υψηλή τεχνολογία ασφάλειας στα πιο πρόσφατα μοντέλα τους. Το νέο VW Polo έρχεται να καταταγεί στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας, μαζί με τα Nissan Micra, Ford Fiesta και SEAT Ibiza, περιλαμβάνοντας στον εξοπλισμό του στάνταρ το σύστημα AEB - autonomous emergency braking. Το SEAT Arona, η crossover εκδοχή του Ibiza, σημείωσε επίσης αποτελέσματα ανάλογα του ισπανικού σουπερμίνι, αξιολογούμενο με πέντε αστέρια.

Ο Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Euro NCAP είπε επί τη ευκαιρία της τελευταίας σειράς δοκιμών: «Φυσικά, είναι πολύ ωραίο να βλέπουν όσοι τους αρέσει η Volvo, αυτή να φτιάχνει αυτοκίνητα που να πετυχαίνουν την απόλυτη βαθμολογία σε κάποιες περιοχές των δοκιμών μας. Και δείχνει γιατί ο Euro NCAP πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζει τις απαιτήσεις του. Τον επόμενο χρόνο θα δουν νέες δοκιμές και ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις για την αξιολόγηση των πέντε αστέρων. Αλλά είναι τα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής και πωλήσεων που θα επηρεάσουν πραγματικά την οδική ασφάλεια στο μέλλον. Και θα πρέπει να συγχαρούμε κατασκευαστές όπως οι Nissan, Ford, SEAT και VW για τον εκδημοκρατισμό της ασφάλειας, καθώς διαθέτουν βοηθήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας στα σουπερμίνι. Αναμένουμε ότι η Renault, της οποίας το Clio θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές πωλήσεις σε αυτόν τον τομέα, θα ακολουθήσει τη διαδικασία εν ευθέτω χρόνω».

Η πρόσφατη σειρά δοκιμών περιέλαβε επίσης και τρία μικρά crossover. Τα VW T-Roc, Škoda Karoq και Mitsubishi Eclipse Cross σκοράρισαν επίσης ψηλά, με στιβαρές επιδόσεις σε όλες τις περιοχές των δοκιμών του Euro NCAP.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο ανεξάρτητος οργανισμός κατά ένα παράδοξο τρόπο και σε αναντιστοιχία με την τοποθέτηση των κατασκευαστών τους κατατάσσει τα Opel Crossland X και Citroën C3 Aircross στα MPV. Αναφερόμενος δε σε αυτά λέει ότι ενώ η κατηγορία των μικρών MPV είναι η μόνη που δεν διαθέτει στάνταρ σύστημα ΑΕΒ, τα συγγενικά πλέον Opel Crossland X και Citroën C3 Aircross, καθώς μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα, εξοπλίζονται με το σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος Ανάγκης προαιρετικά, αλλά διαθέτουν στάνταρ άλλα συστήματα ασφαλείας που τα οδηγούν στην αξιολόγηση πέντε αστέρων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube