Οι τελευταίες δοκιμές Euro NCAP: Suzuki Swift, Škoda Kodiaq, Nissan Micra [videos]

Οι τελευταίες δοκιμές Euro NCAP: Suzuki Swift, Škoda Kodiaq, Nissan Micra [videos]

Πεντάστερο στην ασφάλεια το Škoda Kodiak, τέσσερα αστέρια το νέο Nissan Micra στη βασική του έκδοση, τρία για το Swift.

Ο ανεξάρτητος οργανισμός αφάλειας Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών του, που εκτός από τα παραπάνω μοντέλα είχαν ως αντικείμενο και το νέο MINI Countryman.

H ναυαρχίδα των SUV της Skoda, το νέο Kodiaq, δεν απογοήτευσε αφού πήρε τη μέγιστη συνολική διάκριση των 5 αστέρων. Το ίδιο πέτυχε και το MINI Countryman. Και τα δύο μοντέλα έχουν το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ) στον βασικό τους εξοπλισμό.

Το νέο Nissan Micra πήρε 4 αστέρια στη βασική του έκδοση και 5 αστέρια με το έξτρα πακέτο εξοπλισμού City Pack” που περιλαμβάνει το ΑΕΒ και το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας.

Στον αντίποδα, το νέο Suzuki Swift αξιολογήθηκε με μόνο 3 αστέρια στη βασική έκδοση και με 4 όταν είναι εφοδιασμένο με τον προαιρετικό εξοπλισμό ασφάλειας.

Οφείλουμε να πούμε ότι το Swift δεν τα πήγε άσχημα όσον αφορά στην παθητική ασφάλεια που παρέχει στους ενήλικους επιβάτες του, αφού πήρε βαθμολογία 83% – έναντι 91% του απευθείας ανταγωνιστικού του Micra, 90% του ΜΙΝΙ και 92% του Kodiaq . Όμως οι διαφορές στα αστέρια προκύπτουν κυρίως από τον εξοπλισμό ή μη των μοντέλων με προηγμένα οδηγικά βοηθήματα.

«Ο Euro NCAP ξεκίνησε να ανταμείβει πέρσι την ύπαρξη συστημάτων ΑΕΒ με αναγνώριση πεζών, και παρατηρήσαμε μια γρήγορη υιοθέτηση της τεχνολογίας [από τους κατασκευαστές]», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen. «Ελπίζουμε να δούμε και μια γρήγορη υιοθέτηση συστημάτων ΑΕΒ που αναγνωρίζουν ποδηλάτες, όταν οι δοκιμές αυτών των συστημάτων θα ενταχθούν στη βαθμολόγηση από του χρόνου. Επί 20 χρόνια, ο Euro NCAP πιέζει τους κατασκευαστές να εφαρμόζουν νέες, καλύτερες τεχνολογίες ασφάλειας. Αρχικά, για πράγματα όπως οι αερόσακοι και οι προεντατήρες και σήμερα για προηγμένα συστήματα αρωγής του οδηγού, που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τα αυτόνομα οχήματα του αύριο». 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube