ESP: Μία ανακάλυψη που έσωσε χιλιάδες ζωές [video]

ESP: Μία ανακάλυψη που έσωσε χιλιάδες ζωές [video]

Από 1η Νοεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτησή του σε όλα τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά.

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα καινούρια αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά με μικτό βάρος έως 3,5 τόνους που θα διατεθούν στην αγορά από την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχουν στο εξοπλισμό τους ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESP.

Στα υπόλοιπα οχήματα θα ισχύσει ένα χρόνο αργότερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Gerhard Steiger, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ελέγχου της Bosch, το ESP σώζει ζωές. Το 2011, το ESP απέτρεψε περισσότερα από 33.000 ατυχήματα με τραυματίες και έσωσε πάνω από 1.000 ζωές σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την στιγμή που μόνο το 40% των οχημάτων στην Ε.Ε. είχε ESP. Από το 1995 που παρουσιάστηκε από την Bosch, το ESP απέτρεψε 190.000 ατυχήματα και έσωσε πάνω από 6.000 ζωές στην Ευρώπη.

Μετά την ζώνη ασφαλείας, το ESP είναι το σημαντικότερο σύστημα ασφάλειας, ακόμα πιο σημαντικό και από τον αερόσακο. Από το 1995, η Bosch έχει κατασκευάσει 100 εκατομμύρια συστήματα ESP. Το 2014, το 84% των νέων οχημάτων στην Ευρώπη είναι εξοπλισμένα με ESP, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις το 59%. «Η επιτυχία και η χρησιμότητα αυτού του συστήματος ενεργητικής ασφάλειας είναι τεράστια και ελπίζουμε να έχει την ίδια πορεία και εκτός Ευρώπης» αναφέρει ο Gerhard Steiger. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, το 80% των ατυχημάτων που δημιουργήθηκαν από πλαγιολίσθηση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα οχήματα διέθεταν ESP.

[Πηγή: Bosch]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube