Έρευνα: Ασφαλέστεροι οδηγοί οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Έρευνα: Ασφαλέστεροι οδηγοί οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Η συλλογή δεδομένων για τη «μάχη των φύλων» πίσω από το τιμόνι περιλαμβάνει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κλασική διένεξη όταν έρχεται η συζήτηση στο θέμα: ποιοί είναι καλύτεροι οδηγοί, το ισχυρό ή το αδύναμο (λέμε τώρα...) φύλο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταργήσει τις διαφορετικές χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στα ΙΧ αυτοκίνητα ανάλογα με το φύλο από τον Δεκέμβριο του 2012, επειδή έκρινε ότι αντίκειται στην πολιτική της ισότητας.

Μέχρι τότε οι γυναίκες είχαν μια μικρή έκπτωση (τουλάχιστον στη χώρα μας) επειδή θεωρούντο ασφαλέστερες πίσω από το τιμόνι, συνεπώς και κόστιζαν λιγότερο στις εταιρείες.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι άνδρες να πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα.

Η κρατική υπηρεσία οδικής ασφάλειας NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) συλλέγει κάθε χρόνο δεδομένα για τρεις τύπους ατυχημάτων: θανατηφόρα, με τραυματισμούς και με υλικές μόνο ζημιές.

Από το 1975, όταν και ξεκίνησε η έρευνα, μέχρι και το 2012, την πιο πρόσφατη χρονιά με διαθέσιμα στοιχεία, οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαίο. Ο αριθμός και για τα δύο φύλα μειώνονται σταθερά εδώ και χρόνια, κυρίως λόγω της χρήσης ζωνών ασφαλείας, των αερόσακων και της μείωσης της οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλ.

Η αναλογία, όμως, παραμένει η ίδια, με κύρια αιτία το ότι οι άνδρες πιάνουν πιο εύκολα το τιμόνι όταν έχουν πιει, με αποτέλεσμα ο αριθμός όσων εμπλέκονται σε θανατηφόρα που ξεπερνά το νόμιμο όριο που ισχύει στις περισσότερες πολιτείες να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο των γυναικών.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες εμπλέκονται σε λίγο περισσότερα ατυχήματα με τραυματισμούς ή υλικές μόνο ζημιές, και μάλιστα με την ίδια σχεδόν διαφορά και στις δύο κατηγορίες.

Σημειώνουμε και πάλι πως τα στοιχεία αφορούν μία περίοδο 37 ετών στις ΗΠΑ. Τώρα, μπορείτε να συνεχίσετε τη διαμάχη ελεύθερα...

[Πηγή: NHTSA]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube